Közélet

2017.01.24. 14:09

Mi lesz a Balatonringgel? Reményt keltő felszámolás Sávolyon

Mégsem szűnik meg a Balatonring beruházására alapított Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft – számolt be a Világgazdaság. A lap azt írja, hogy befektetőre találhat az az 500 hektáros terület, ahova egy spanyol beruházó, a Sedesa csoport tervezett MotoGP pályát.

Kolumbán Tünde

Törlés helyett felszámolás

A Világgazdaság az információt arra alapozza, hogy míg a terület tulajdonosát, a Sávolyi Motorcentrum Fejlesztő Kft-t 2015 májusában a bíróság megszűntnek nyilvánította és a társaság kényszertörléséről is rendelkeztek, addig egy múlt heti cégbírósági bejegyzés szerint az eljárás kényszertörlésből felszámolásba fordult.
A cég felszámolására kirendelt biztos ugyan nem reagált a fordulatot firtató kérdésekre, az azonban a hozzáférhető iratokban látszik, hogy a fejlesztő céggel szemben 4,5 milliárdos követeléssel éltek a hitelezők, és a Sávoly Motorcentrum Kft. feltárt vagyona előreláthatóan fedezi a felszámolási költségeket.

Minden, amit a Balatonringről tudni érdemes >>> MotoGp-dosszié


Mindig reménykedtek


[caption id="" align="alignright" width="334"] A pályának csak a körvonala van meg
[/caption]

Bobek József, Sávoly polgármestere nem kívánt reagálni a felszámolásba fordult kényszertörlés körülményeire, csupán annyit mondott, hogy a sávolyiakat sosem hagyta el a remény abban, hogy a terület befektetőre találhat. Noha a település vezetője megkeresésünkre szűkszavúan reagált, a hírek szerint a sávolyiak összefüggést fedeztek fel a 365 milliárd forintot meghaladó Balaton-fejlesztési program és a felszámolás között. Abban bíznak, hogy a rekordösszegű fejlesztési pénzből juthat a kiemelt turisztikai területre is, ami vonzóvá teheti a sávolyi ingatlant.

Bobek József még 2015 tavaszán nyilatkozta a Marcali Hírportálnak, hogy ez a Balatoni üdülőkörzet egyetlen egyben lévő, belterületbe vont, üdülési és sportcélokra egyaránt használható területe.


A Balatonring-projekt


A 2010-ben meghiúsult gyorsasági motoros-pálya előkészületeibe korábbi becslések szerint mintegy 30 millió eurót fektettek be. A Balatonring projekt megvalósítására, amit a Gyurcsány-Bajnai kormány idején nyilvánítottak kiemelt kormányzati beruházásnak, korábban 15,3 milliárd forint hitelt igényelt a befektető a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-től, ezt azonban a bank 2010-ben visszavonta. A fejlesztési terület azóta is parlagon hever.

Gyorsasági motorversenyeket a Balaton keleti végére is terveztek. Az M7-es autópálya, és az északi partra tartó 71-es út csomópontja előtt Balaton Park Circuit fantázianéven terveztek versenypályát 2015-ös átadással. A 4,2 kilométer hosszú pályával rendelkező sportlétesítmény átadása azonban itt sem valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!