Közélet

2017.03.22. 17:56

Önbecsülést ad a közmunka: segély helyett bért kap a dolgozó

Első alkalommal ültettek szerdán gyümölcsfát a közmunkások, s a cél, hogy minél hatékonyabb legyen a helyi agrárprogram. Zsalakó Ernő, Baté polgármestere azt akarja, hogy a közösség aktívan aknázza ki a helyi lehetőségeket.

Harsányi Miklós

Munkát adnak a helyieknek

– Olyan termelési rendszert kívánunk működtetni, amely minél több helybelinek ad munkalehetőséget – mondta Zsalakó Ernő, Baté polgármestere. – A közmunkaprogramban először ültettünk gyümölcsfákat: az alma, körte, szilva, meggy és cseresznyén kívül diót is termesztünk.
Közel 120 ezer forintot fordítottak gyümölcsfavásárlásra, amit az egyik kaposvári gazdaboltban vettek. A gyümölcsöt később a helyi óvodai konyhán dolgozzák fel, a tervek között a tartósítás is szerepel, így akár befőtteket is készíthetnek majd.



Évente több száz kiló gombát dolgoznak fel

Zsalakó Ernő hangsúlyozta: széleskörű, szerteágazó az agrárprojekt, a közmunkaprogramban ugyanis burgonyát, paradicsomot, paprikát, tököt és babot éppúgy termesztenek majd, mint zöldségféléket. S folytatják a gombatermesztést is: a zsákos laskából évente több száz kilót dolgoznak fel a konyhán, s ezen kívül magánszemélyek és éttermek is vásárolnak a gombából.
– Egészséges, helyi termelésű, biztonságos alapanyagról van szó – folytatta Baté polgármestere. – Úgy érzem, hogy ennek jelentősége az utóbbi időben egyre inkább felértékelődik. Az agrárprojektekben összesen 12 közmunkás vesz részt, míg a májusban induló hosszú távú települési karbantartási feladatokat célzó program további négy dolgozónak biztosít munkát.

A szülő csak otthon van, nem dolgozik...

A zöldséggyümölcs-termesztés más somogyi településeken is tartós elfoglaltságot ad a közmunkásoknak. Mernyén 3000 tőnyi málnát gondoznak a helybeliek, tudtuk meg Kisfalusi András polgármestertől. A gyermekek és a szociális étkezésben számos mernyei kap majd a gyümölcsből: a termesztésbe hat közmunkást vontak be. Alsóbogáton a zöldségtermesztés köti majd le a csapatot. Süle Tibor, a község polgármestere azt mondta: az önbecsülésben is fontos szerepet tölt be a közmunka. Szerinte ugyanis két generáció úgy nőtt fel, hogy sokan csak azt érzékelték: a szülők otthon vannak, s nem dolgoznak.
– Most a gyerekek viszont azt látják, hogy apa és anya dolgozik, s a fiúk és lányok talán nagyobb kedvvel járnak iskolába – folytatta. – S lényeges: segély helyett bért kapnak a dolgozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!