Közélet

2017.04.09. 18:36

Indul a nagy beetetés: pogácsa potyog az égből Somogyban

Összesen harminchat alkalommal szállnak fel Kaposújlakról, s mintegy 350 kartonnyi rókapogácsát szórnak ki Somogy megyében.

Góz Lilla

Háromszázötven karton pogácsa

Megkezdődött a rókák tavaszi vakcinázása. A Somogy Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának tájékoztatása szerint az immunizálás légi úton történik, Kaposújlakról szállnak föl a repülőgépek. Szemző Ernő, a Kapos Airport Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: összesen harminchat alkalommal szállnak fel, s mintegy 350 kartonnyi rókapogácsát szórnak ki. Egy-egy kör alkalmával 3-400 kilométert tesznek meg, s a tervek szerint április 12-éig befejezik a rókavakcinázást Somogyban.

Ebzárlat és legeltetési tilalom

Somogy megye déli határától 50 kilométeres sávban összesen 3273 négyzetkilométerre juttatják ki a vakcinát. Erről minden önkormányzatot értesítettek. Kaposváron a 67-es főúttól nyugatra és a Kapos folyótól délre elhelyezkedő területeket érinti a vakcinázás. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

A rókáknak pogácsa, a kutyáknak oltás

A rókák vakcinázását évente kétszer szervezi meg az állategészségügyi hatóság. A több mint 600 millió forintos költségvetésű program 75 százalékos Európai Uniós társfinanszírozással valósul meg. Az idén tavasszal Magyarország területének mintegy kétharmadán, 67 ezer négyzetkilométeren szórják ki a csalétkeket. A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A kutyák védőoltása kötelező, illetve ajánlott a szabadba kijáró macskák veszettség elleni oltása is. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, melyek magyarországi állománya mintegy 75 ezer egyedre becsülhető.Hazánkban a veszettség a vakcinázási programnak köszönhetően ritkán fordul elő. Legutóbb ez év márciusában mutatták ki a vírust Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében. Emberi megbetegedésről 1994 óta nem tudnak.

Címkék#Kaposújlak

Ezek is érdekelhetik