Közélet

2017.05.05. 13:50

Béruniót szeretne a Jobbik a kivándorlás ellen

Marcaliban már egész osztályok hiányoznak, mert a szülők és a gyermekek külföldön élnek – hangzott el a Jobbik kaposvári sajtótájékoztatóján.

K. G.

Somogyban az országoshoz mérten jóval alacsonyabbak a bérek, és ebből következik, hogy néhány év múlva a nyugdíjak is azok lesznek. A másik következmény a kivándorlás, amely megyénket jobban sújtja az átlagnál. Marcaliban már egész osztályok hiányoznak, mert a szülők és a gyermekek külföldön élnek – hangzott el a Jobbik sajtótájékoztatóján, melyet a kaposvári vármegyeháza előtt tartottak.



Ander Balázs országgyűlési képviselő és Kesztyüs Attila, a megyei közgyűlés képviselője a párt kínálta megoldást vázolta fel. Béruniót akarnak, vagyis egyenlő munkáért egyenlő bért, hogy ne legyen szakadék a nyugati és a közép-európai országok között, mert bérunió nélkül az egységes Európa csak ábránd marad. A magyar munkások egyharmadával többet dolgoznak, mint a holland vagy német munkavállalók, ám ezzel szemben, míg hazánkban 600 eurónyi az átlagbér, addig Ausztriában 2300 euró.
A kialakult helyzetért a rendszerváltás óta valamennyi magyar kormány felelős, és brüsszeli magállamok is, szögezte le Ander Balázs. Hozzátette: ha visszafogjuk a béreket, és lenyessük a munkavállalók jogait, az egy igazi versenyképességi modell helyett romló versenyképességet eredményez, Somogy pedig a versenyképesség tekintetében is az országos átlag alatt van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!