Közélet

2017.05.17. 07:05

Ki süti majd a hekket? Szezoneleji munkaerő-keresés a Balatonnál

Tavalyi árakon várja a legtöbb büfé a vendégeket a Balaton déli partján. A legtöbben már május elején kinyitottak. Azt mondták: még mindig a halételeket, a lángost és a magyaros ételeket keresik a vendégek. Munkaerőt viszont nehezen találnak, a legtöbbször a szállás és az utazás a fő probléma.

Góz Lilla

Hódít a hal, a lángos és a magyaros ízvilág

A hétvégén szinte lehetetlen volt parkolóhelyet találni a fonyódi nagystrand parkolójában. Még csak a bátrabbak merészkedtek a vízbe, a legtöbben a büféket látogatták meg. A vendéglátósok többsége csak az elmúlt hét végén nyitott ki. A Fapipa étteremben egymás után kerültek a forró olajba a lángosok. Torma Zoltán tulajdonos azt mondta: még mindig a halételeket és a lángost keresik a leginkább.
– Népszerűek a magyaros ízek és a bátrabbak nyitnak a kézműves hamburgerek, a street food ételek felé – tette hozzá. – Munkaerőt találni viszont nem egyszerű. A legnagyobb probléma nem az, hogy nincs jelentkező, hanem az, hogy nehéz megoldani a lakhatást. A környékbeliek nem tudnak bejárni, ugyanis az utolsó vonat este kilenc órakor elmegy Fonyódról.



A törzsgárdára lehet építeni

Balatonlellén az András büfében évek óta ugyanaz a társaság dolgozik. A család egyetemistákkal kiegészülve várja a vendégeket. Több mint 30 éve halételeket árulnak, főként keszeget, pontyot, süllőt és természetesen hekket is. Vincze András szerint a legjobban a hal sózására és az irdalására kell odafigyelni, hogy ne legyen túl sűrű.
– A hétköznapok még gyengébbek, de a hétvégén egyre több család, kerékpáros látogat el a büfékbe – emelte ki Vincze András. – Van egy erős törzsvendéggárda, melynek tagjai a környéken nyaralnak minden évben és visszajárnak hozzánk.

Felértékelődik a diákmunka a Balatonnál

Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető társelnöke elmondta: 1450 vendéglátó és kereskedelmi üzlet működik a Balaton déli partján. Szerinte, amennyiben a főszezoni 7-8 hétben jó idő lesz, akkor bízhatnak a vendéglátósok a számukra kedvező forgalomban. – A legnagyobb gond még mindig a szakemberhiány – tette hozzá Kertész Rezső. – Szakácsra, pincérre és kézilányra is szükség lenne. Aki tud szállást és étkezést biztosítani, mint az osztrák éttermekben, az találhat könnyebben szakszemélyzetet.
Kertész Rezső szerint felértékelődött a diákmunka is a Balatonon. – Egyre többen alkalmaznak fiatalokat – mondta –, csak az a baj, hogy a legtöbbjük nem akar egész nyáron dolgozni. Ráadásul csak június vége felé tud munkába állni.
A büfések ennek ellenére bizakodóak, jó szezont remélnek, ugyanis a szállásadók előrejelzései szerint mind a szállodákban, mind a kiadó magán házaknál már szinte elfogytak a főszezonra a helyek. Továbbra is a július és az augusztus a legnépszerűbb két hónap a vendégek körében, a tavalyihoz képest már most 10-20 százalékkal nőtt a foglalások száma a Balatonnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!