Közélet

2017.06.21. 07:09

Ahol nincs rá pénz, ott besegítene a kormány a béremelésbe

Olyan megoldáson dolgozik az állam, mellyel azokat a településeket támogatja majd, ahol saját erőből nem tudják megemelni a köztisztviselők bérét. Somogyban is számítanak erre a segítségre, mert a kistelepülések nem tudják kigazdálkodni a béremelés összegét.

Kovács Gábor

Azok a települések, amelyek emelni kívánnak a dolgozók bérén, és ehhez van saját forrásuk, január elseje óta megtehetik – mondta az önkormányzati hivatalok köztisztviselőinek béremeléséről szólva Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a napokban a Magyar Időknek. Kiemelte, hogy dolgoznak egy olyan megoldáson, amellyel azokat a településeket támogatnák, amelyek saját erőből nem tudják növelni a köztisztviselők bérét.



– A kistelepülések nem fogják tudni kigazdálkodni ezt a béremelést – mondta Török Sándor, Hajmás polgármestere. – Ha nem vigyázunk, az fog történni, hogy a legjobban képzett szakemberek, főként a pénzügyesek másutt találnak maguknak jól fizető állást. Hajmás kilenc másik településsel együtt egy közös önkormányzati hivatalba tömörült Batéban. Mosdóson van az aljegyzőség és Szentbalázson a kirendeltség, ahová tartoznak. A három helyen összesen mintegy húsz ember dolgozik. – Ennyi embernek a bérét és a járulékát kigazdálkodni a kistelepüléseknek lehetetlen – összegzett a hajmási településvezető, hozzátéve: szerinte a legnagyobbnak és a legkisebb helységnek is részt kellene vállalnia ebben az emelésben létszámarányosan.

Van, ahol már nőttek a bérek

Somogyban biztosan több helyen számítanának erre a támogatásra, mert nem sok olyan település van, amelyik eléri az egy főre jutó 32 ezer forint adóerő-képességet – értékelte a helyzetet Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, tabi polgármester.  – A nagyobb, sőt néhány kisebb városban is megadták már a béremelést a köztisztviselőknek, főként ott, ahol komolyabb piaci verseny van – mondta. – A kérdés az, hogy a béremelés tekintetében mit tehet a kormány? Új jogszabályt alkothatnak, vagy hozzányúlnak a bértáblához. Az államháztartási mozgástere a kormánynak 250-300 milliárd forint, nagyságrendileg 30 milliárd az az összeg, amellyel a köztisztviselői béreket rendbe lehet hozni. Huszonötezer köztisztviselővel számol a kormány. A bérüknek, a járulékaiknak az adóbeszámításból adódóan ötven százalékát a helyi adóból fizetik az önkormányzatok. Úgy látom, ennek a volumene feltehetően marad a jövőben is – fogalmazta meg véleményét Schmidt Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!