Közélet

2017.06.06. 18:31

Értéktárba kerültek Zselic különleges nevezetességei

A Zselici Csillagoségbolt-park, Kassai Lajos lovasíjász és a kaposmérői bölények is bekerülte a Zselici Értéktárba. A néhány hónapja alakult Zselici Értéktár Bizottság a környék nevezetes helyeit, épített és környezetei értékeit, embereit gyűjtötte egy csokorba a megyében egyedülálló módon. A kiadvánnyal a céljuk az örökség megőrzése és a térség turisztikai vonzerejének növelése.

Stanics Adrienn

Összefogtak a helyi értékekért

A gyönyörű 13 és fél hektáros környezetben legelésző bölények nem csak a kaposmérőiek kedvencei. Gyakori látogatók itt az ország különböző pontjáról érkező turistacsoportok is. Gelencsér László bölénycsordája is bekerült a Zselici Értéktárba, csakúgy mint Kassai-féle lovasíjász módszer, ami 2014-ben már Hungarikum is lett. Ezen kívül még több tucat érdekes helyszín, természeti szépség vagy éppen szellemi örökség gazdagítja a térséget.
– Fontosnak tartottuk, hogy minden település gyűjtse össze a kis helyi értékeit. Mivel az értéktár jogszabály lehetővé teszi, hogy egy térség is hozzon létre értéktár bizottságot, így alapítottuk meg a Zselici Értéktár Bizottságot, amely a térség településeinek az összefogásával valósult meg – mondta a bizottság elnöke, Prukner Gábor.



Növelnék a Zselic turisztikai vonzerejét

A kiadványban a többi között Kaposmérő, Kaposújlak, Bárdudvarnok, Hajmás, Zselickisfalud, Kaposszerdahely, Bőszénfa, Szenna értékeit és a Sefag Zrt. turisztikai attrakcióit is meg lehet találni.
– Igyekeztünk minden különlegességet feltárni, így például a Zsippói Madárparknak vagy éppen a Petörke tavaknak, a Tókaji parkerdőnek, de a Zselic Táncegyüttesnek és Kossuth-díjas Fodor András költőnek is helyet adtunk az értékek között – sorolta a zselici örökségeket Prukner Gábor.
A kiadvánnyal a múlt értékeinek a megőrzésén túl, az is a céljuk, hogy a Zselic turisztikai vonzerejét növeljék. Olyan látványosságokat kínáljanak, melyekről sokszor még a másik faluban élők sem tudtak. A későbbiekben az ide látogatóknak több napos programcsomagot ajánlanának. Ettől azt remélik, hogy az eddigi egy éjszaka helyett hármat, négyet is a Zselicben töltenének a természetkedvelők, így a falusi turizmus bevételei is növekednének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!