Közélet

2017.06.19. 06:44

Óriási termálvízkincs húzódik a somogyi kistelepülés alatt

Hatalmas termálvízkincs húzódik meg Táska alatt, amelyet a felfedezése óta nem tudtak hasznosítani. Most azonban remény nyílhat arra, hogy egy olyan óriási termálkertészetet fűtsenek a melegvíz hőjével, amelyhez fogható nincs a Balaton déli partján.

Kovács Gábor

Termálvíz tört fel az olaj helyett

A településen az 1960-as években szénhidrogének után kutatva kutakat fúrtak, de nem olajat vagy földgázt találtak, hanem mindenhol melegvíz tört a felszínre ezer méter mélyről. Hajdan a téesz működtetett egy termálkertészet ennek a bázisán, ám a csővezetékek évek alatt korrodálódtak. A magas sótartalmú termálvíz hordalékot hozott fel, ami a hűlés és a nyomáscsökkentés hatására kicsapódott a vezetékek belső falára, és megkövesedve tönkretette. Emiatt ráfizetéses lett, és bezárták a kertészetet. Ma már azonban vannak olyan műszerek, technológiák, amelyek beépítve magakadályozzák a kicsapódást a vezetékekben. Csak a hőt hasznosítanák fűtésre, majd visszasajtolnák a földtani rétegekbe a termálvizet.



Negyvenezer négyzetméteren termelnének

– 80 Celsius fokos víz, a szakemberek kiszámították, hogy négy hektár üvegház fűtésére elég – mondta Gadányi István, aki a rendszerváltás óta tiszteletdíjas polgármestere a falunak. – Lesz két új fúrt kút, és a régi kutakat is üzembe helyezik. Tartalék kutak is lesznek, két melegvizes és két hidegvizes, az utóbbival a melegvizet hűteni kell a visszasajtolás előtt. A kertészet létrehozására egy gazdasági társaság pályázott az önkormányzat segédletével. Nélkülünk nem megy, de mi pénzügyileg nem szállunk be, mert arra nem lenne forrásunk. 
A terv miatt a helyi építési szabályzatot már módosítani kellett a területre, a településen eddig 4,5 méter magas épületeket engedélyeztek, most 9 méter magas lenne az üvegház. Főként paradicsomot termesztenének, de más zöldségeket is a négy hektáron, vagyis negyvenezer négyzetméteren.

Jövőre elindulhat a beruházás

A melegvizet a közintézmények fűtésére nem tudták alkalmazni, bár tervek voltak rá, csak forrás nem, így maradt a víz a föld alatt. Évtizedeken keresztül bíztak abban, hogy meg fogják építeni, sőt egy fürdőt is. 100 hektárra kész terveik voltak, apartmanokkal, fürdőhelyiségekkel, de eddig mindez nem valósulhatott meg.
– Még ebben a hónapban elbírálják a pályázatot, amelynek a segítségével 40 főnek adhatna munkát az üvegházi termesztés – mondta Gadányi István. – Az új munkahelyek még embereket is vonzhatnának a településre, a fiataloknak letelepedési lehetőséget biztosítana. Abban bízunk, hogy jövőre elindulhat a beruházás.      
Jelenleg közmunkaprogramban térköveket gyártanak a faluban a férfiak, a nők pedig egy hagyományos kertészetben 12 féle zöldséget termesztenek. A saját gyártású térelemekkel kezdtek utakat, járdákat javítani. A faluközpontot most virágosítják, térkövezik. Ha az ősszel egy szennyvízprogramra pályázaton támogatást nyernek, valóban komfortos lehet a falu.

Címkék#táska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!