2023.01.05. 20:00
A csokiakadémia is elismerte a balatoni bonbont
Ugyan csak az utolsó pillanatban tudta elküldeni bonbonjait Földes Csilla az angliai Academy Of Chocolate világversenyre, bronz minősítést kapott dupla kökényes édessége a világversenyen.
Fotó: Kovács Tibor
– Amikor nevezni lehetett, éppen a karácsonyi nagy rendeléseket kellett teljesítenünk és az egész család beteg volt – mondta el Földes Csilla. – Végül mégis sikerült két bonbon mintát leadnom a határidő előtt fél órával.
![chilli choco bons](https://cdn.sonline.hu/2023/01/TaDc3w1jqStJ_Ln4wDgD1mCwzwDvYj8htMuJw1921PI/fit/1200/739/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RkNDEyZjMxNTkwMzQzMmQ5YmU2MDZhM2M4Y2ZhYzY0.jpg)
Fotós: Kovács Tibor
A lellei bonbonkészítő étcsokoládéba egy fanyar zselés és egy főzött krémet töltött, amelyet saját főzésű kökénylikőrrel tartósított. Kedden tudta meg, hogy dupla kökényes bonbonja a nemzetközi megmérettetésen bronz minősítést kapott. – Nagyon jó hír újév elején, hogy sikerült ismét a nívós versenyen jól szerepelni – kommnentálta az eredményt Földes Csilla. – Olyan csokoládémesterek közt szerepeltem jól, akik szinte minden kategóriát végigtaroltak. Rajtam kívül mindössze egy magyar manufaktúra nyert bronz minősítést táblás csokoládé kategóriában – tette hozzá a balatonlellei bonbonkészítő.
Az angliai világversenyt minden évben megrendezik, átlagosan ötven országból kétezer csokoládét neveznek. A kézműves cukrász hét évvel ezelőtt kezdett el bonbonokat készíteni. Azóta több nemzetközi versenyen indult, amelyeken szép eredményeket ért el. Az angliai világversenyen 2018-ban rumos-meggyes, 2019-ben mexikói kávékrémes és pálinkás-aszalt szilvás-marcipános bonbonja, 2021-ben pitypangkrémes édessége kapott bronz minősítést.