fogynak a helyek

2019.12.04. 11:30

A presszó nem, a kocsma még megmarad a falvakban

Egy-két évtizeddel ezelőtt még válogathattak a falusiak, melyik kocsmába menjenek be italozni, manapság azonban jó ha egy helyre be tudnak térni. Sok településen ugyanis már csak egyetlen kocsma üzemel, de az is korlátozott nyitvatartással.

Marosi Gábor

Bőszénfán a kilencvenes években nyolcvanhárom emberre jutott egy-egy kocsma. Az ötszáz lelkes településen összesen hat italozóhelyre mehettek be az emberek, ma viszont már csak kettő üzemel. A falu központjában lévő kocsmát régebben szinte nem tudta bezárni a tulajdonosa, annyian voltak esténként. A nagy forgalom azonban visszaesett, ezért a nyitvatartást is korlátozták. A pár nyugdíjas alkotta törzsvendég reggel fél héttől délelőtt kilencig és délután négytől este hét óráig fogyaszthatja el kedvenc italát. A másik kocsma a 67-es főút mentén található, amit Nyitrai István polgármester szerint az átmenő forgalom tart életben.

Néhány évtizede egyetlen kocsma üzemelt csak Várdán. A stabilan működő italozó mellé nyílt egy garázs­presszó, az újtelepi falurészen egy kocsma és még a helyi étterembe is be lehet térni egy-egy fröccsre. A négy egységből mára csak kettő maradt. A belső faluban lévő ÁFÉSZ italozó épületét le is bontották, a presszót pedig nem érte meg üzemeltetni a tulajdonosának. Varga András polgármester elmondta: aki kocsmázni szeretne, annak bizony gyalogolnia kell a település másik részére, hiszen már csak Újtelepen működik a kocsma és az étterem. Előbbi azonban már csak korlátozott nyitvatartással várja a vendégeket.

Mezőcsokonyán sem jobb a helyzet. Míg korábban négy-öt kocsma is volt a településen, mára csak egyetlen hely maradt. Sábián Imre, a Rózsakert Vendéglő üzletvezetője elmondta: azok az idősebb vendégek, akik naponta betérnek hozzá italozni lassan kihalnak, a fiatalok pedig inkább a városba járnak szórakozni. Hozzátette: évről évre kevesebb a haszon, a járulék viszont több.

Nyílnak néha újak

Hetes azon települések közé tartozik, ahol nem megszűntek, hanem megszaporodtak a kocsmák. A rendszerváltásig egyetlen italozó volt a faluban, manapság viszont három egységbe is betérhetnek az emberek. Hetes legrégebbi kocsmája a Söröző. Éhl Fülöp tulajdonos megkeresésünkre elmondta: 1976 májusától üzemelnek. A negyven év alatt szinte semmi nem változott, csak a konyhát és a fűtést korszerűsítették, teraszt és kuglipályát építettek. A bort mai napig a pultba besüllyesztett tégelyből kínálják az embereknek. A Sörözőnek körülbelül huszonöt törzsvendége van, ők naponta többször is megfordulnak az egységben. A kocsma reggel hét órától este kilencig fogadja a vendégeket. Éhl Fülöp szerint azért ennyire sikeres vállalkozás az övé, mert alázattal végzi munkáját és igyekszik olyan minőségi italokkal kiszolgálni az embereket, amilyeneket maga is szívesen elfogyasztana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában