kereset kiegészítés

2019.01.30. 20:00

A somogyi tűzoltók harmada vállal másodállást

Konzultációra hívott fel egy tűzoltó szakszervezet, és a képviselői azt állítják: lasszóval kell fogni az utánpótlást. Megkérdeztük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, van-e hiány tűzoltóból a megyénkben.

Kovács Gábor

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alárendeltségében négy katasztrófavédelmi kirendeltség és öt hivatásos tűzoltó-parancsnokság látja el az élet- és vagyonbiztonságával összefüggő katasztrófavédelmi feladatokat.

Somogy megyében a katasztrófavédelem 420 munkavállalót foglalkoztat, közülük 293-an készenléti feladatokat ellátó beavatkozó tűzoltók. Számuk az elmúlt évben is emelkedett, tavaly 18 pályakezdő tűzoltó kezdte meg szolgálatát a megyében. A tavaly szolgálatba állt újoncokkal a megyei katasztrófavédelem gyakorlatilag elérte a megyében készenléti feladatokra rendszeresített létszámhelyek teljes feltöltését.

– A pályaelhagyás nem jellemző, 2018-ban összesen hat ember távozott a Somogy megyei szervezettől, közülük egyvalaki rendőrként, ketten pedig más megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnál folytatták hivatásos tűzoltói szolgálatukat – válaszolta érdeklődésünkre Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője.

Hozzátette: Somogy megyében létszámhiányról tehát egyáltalán nem lehet beszélni, tűzvédelmi szempontból a megye teljes területén garantált az emberek biztonsága. Annak ellenére, hogy nincs létszámhiány, az állomány természetes fluktuációja, például az öregségi korhatár elérése miatt folyamatosan gondoskodnak az utánpótlásról. A toborzás, valamint a már a középiskolákban is zajló pályaorientáció eredményeként a félévente induló tanfolyamokra biztosítani tudják a szigorú egészségügyi, fizikai és pszichológiai követelményeknek megfelelő jelöltek beiskolázását.

Éppen a napokban zárul le a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzoltó alapképzése. Ennek eredményeként februárban a megyében további négy tűzoltó kezdi meg a szolgálatát. Február 4-én egy új tűzoltó alapképzés indul, a júniusig tartó képzésen újabb négy Somogy megyei hallgató vesz részt, akik sikeres tanulmányaik esetén júniusban már beavatkozó tűzoltóként kezdhetik meg szolgálatukat.

 

Civil szakmájukat is gyakorolhatják

A vonulós tűzoltók bruttó átlagkeresete Somogy megyében 301 250 forint. A beavatkozó tűzoltók 24/48-as szolgálati rendben dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy egy tűzoltó minden harmadik napon lát el 24 órás szolgálatot. A tűzoltók a hivatásos szolgálatuk mellett csak akkor végezhetnek más foglalkozást, ha az nem akadályozza őket a munkavégzésükben. Olyan munkát sem vállalhatnak, amely bármilyen mértékben összeférhetetlen a hivatásos tűzoltói beosztásukkal. A Somogy megyei tűzoltók egyharmada él a szolgálati rend adta lehetőséggel és vállal másodállást. Jellemzően eredeti civil szakmájuk gyakorlásával, saját időbeosztásuk szerint végzett munkával jutnak kiegészítő jövedelemhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában