építési gondok

2019.03.12. 17:30

Akad, ahol a nyárra sem könnyű már kivitelezőt találni

Noha télen sem állt le az építőipar, tavasztól bizonyára tovább nő a kereslet a kivitelezőkre. Év elején több gyártó is emelt az építőanyagok árán, s mint megtudtuk, elképzelhető, hogy még további drágulással is kell számolni a piacon.

Gyeszát Zsolt

– Végig dolgoztunk a télen is, de tavasztól még nagyobb a kereslet kivitelezőkre – mondta Steiner Dezső, a balatonboglári Steiner Kft. ügyvezetője. – Naponta érkezik megkeresés a céghez, de nincs már több kapacitásunk. Azt gondolom, hogy már a nyárra sem igen talál majd szakembert az, aki most áll neki a keresésnek. Ami az építőanyagok árát illeti, valóban emelkedtek egy kicsit az elmúlt hónapokban. Viszont az most még nem látszik egyértelműen, hogy kell-e számolni további növekedéssel az idén. A mi kereskedőink részéről nincs hiány építőanyagból, semmi sem hátráltatja a kivitelezést. Persze, ehhez az kell, jó előre leadjuk a megrendelést feléjük.

– Télen sem álltak meg az építkezések, így az építőanyagokra is jelentős volt a kereslet az elmúlt két hónapban – mondta el lapunknak Till Tamás, egy kaposvári építőanyag-kereskedés vezetője. – Ettől függetlenül a tavaszi hónapokban még nagyobb keresletre számítunk, különösen a lakossági oldalról.

Till Tamás hozzátette: év elején sok gyártó emelt az építőanyagok árán. Átlagosan 5-15 százalékos drágulás történt, ami a korábbi évekhez képest is nagyobb mértékű növekedést jelent. A szakember szerint a gyártók dolgát is munkaerőhiány nehezíti, ezzel együtt a munkabér is jelentősen nőtt. Ugyanakkor a fuvarárak is komoly mértékben emelkedtek, ami szintén drágítja az építőipari alapanyagok beszerzését. Habár egyelőre nehéz megjósolni, mi várható a piacon, nem kizárt, hogy az idén még további drágulással is számolni kell. – Hogy ez tavasszal, vagy az év hátralévő részében valósul-e meg, azt még nem tudni pontosan – jegyezte meg a kereskedés vezetője. Mint megtudtuk, többek között betontermékekből, kőzetgyapotból és szálas szigetelőanyagból érződik egyfajta hiány a piacon.

 

Tavaly szigetelőanyagból is hiány volt

Vasvári János, a nagybajomi Vasi Group Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: egyelőre kisebb munkáik vannak többek között Lengyeltótiban és Kaposfőn. Ám a tavaszi hónapokban megnő az igény az építési munkálatokra a szakember szerint, legalábbis érdeklődnek már az emberek a kivitelezőknél. – Azt gondolom, elég jól elszálltak az építőanyag-árak, s az idei évre is kinéz még egy növekedési hullám – jegyezte meg Vasvári János. – Akár 5-10 százalékos emelkedés is lehet még bizonyos építőanyagok árában. Hozzátette: viszonylag jól felkészültek az építőanyag-kereskedők a szezonra, habár tavaly hiány mutatkozott több mindenből, többek között szigetelőanyagból és térkőből is.

A nagybajomi építési vállalkozó több területen is számít még munkára a közeljövőt illetően. Mint mondta, ígéretes például a magyar falu program is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában