víztisztítás

2019.03.30. 15:30

Arzénos helyett tiszta víz folyhat a csapból

Öt helyszínen indultak építkezések egy víztisztítási program keretében Somogy megyében, Csokonyavisontán, Darányban, Lakócsán, Taszáron és Orciban lesz tisztább az ivóvíz, ha befejeződnek a munkálatok.

K.G.

A településen korábban csak mosásra tudták használni a vizet, mert magas volt az arzéntartalma. Emiatt sokáig csak lajtos kocsiból tudtak vizet vételezni a lakók, aztán az önkormányzat vásárolt két víztisztító berendezést. A helyiek és az üdülőtulajdonosok azonban ezután is háborogtak, hogy ivóvízért fizetnek, de nem azt kapnak, hanem rosszabb minőségűt. Most azonban a tíz éves probléma megoldódhat egy új beruházással.

Az önkormányzat konzorciumot alkotott több dél-dunántúli településsel, és ennek keretében a csokonyavisontai víztisztító beruházásra elnyertek egy 412 millió forintos támogatást. Két új kutat fúrtak, melyekből 145 méter mélységből tör fel a víz.

– A víz most jó, a hozama és a minősége is, ezért izgatottan várjuk, hogy mikor csatlakozhatunk rá – mondta Harasztia Attila polgármester. – A mérnökök tájékoztatása szerint jó ütemben haladnak a munkálatok.

A napokban tolózár cseréket hajtottak végre a rendszeren, ez néhány napos kellemetlenséget okozott a lakóknak. A cél az, hogy ezután egy szivacsos berendezéssel megszabadítsák a csőrendszert a felhalmozódott salakanyagoktól.

Horváth Szabolcs, a kivitelező Szabadics Zrt. mélyépítési üzletág vezető érdeklődésünkre elmondta: mind az öt somogyi faluban megkezdték már a munkálatokat. Csokonyavisontán idén augusztusra szeretnék befejezni a beruházást, ezután egy próbaüzem következik. Az átadás határideje 2020 április, de bíznak benne, hogy korábban is elkészülhetnek, és hamarosan tiszta víz folyhat a csapokból a településen.

Átépítik a vízműtelepet

Lebontották már a vízmű régi kezelőépületét, hogy egy 50 négyzetméterrel nagyobbat építsenek a csokonyavisontai vízműtelepen, a falu határában. Csanádi Zoltán, a kivitelező munkavezetője mutatta a hat méter negyven centi magas, új, víztartó medencét. Itt a legmodernebb, új technikákkal tisztítják majd az ivóvizet. A közelben egy szikkasztó medencét is építenek. Ezzel együtt utak és vezetékek újulnak majd meg a területen, s hamarosan a gerincvezetékeket is kitisztítják végig a községben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában