alapkőletétel

2018.04.27. 17:10

Egyedülálló beruházás: modern park lesz a kórház régi tömbjéből

Megkezdődött a Kaposi Mór Oktató Kórház déli tömbjének rekonstrukciója. Erre a célra a város 5,2 milliárd forintot költ a következő esztendőben.

Koszorus Rita

Várostörténeti pillanatnak lehettek szemtanúi, akik részt vettek a kórházi déli tömb alapkőletételén. A 172 éves épületegyüttesből, csak három marad meg, s egy öko-okosparkot, valamint 199 új parkolót is kialakítanak a 2,8 hektáros területen. – Kaposváron egy olyan kórház épült, amely az ország legjobb és Európa legjobb egészségügyi intézménye – mondta Szita Károly, polgármester köszöntőjében. – Ez megadta számunkra azt a lehetőséget, hogy ez a túlzsúfolt városrész levegőhöz jusson. A 185 milliárd forintos Németh István Program részeként kezdődik meg ez a beruházás.

A megyeszékhely több mint 500 millió forintért vásárolta meg a területet a Magyar Államtól. – Sok elképzelés volt, hogy minek kellene ide épülnie – emlékeztetett a városvezető. – De mi, kaposváriak úgy döntöttünk, hogy szeretnénk megtartani olyannak, amelyet használni is tudunk.

Az egykori kápolna épületében bábszínház fog működni. – A mi munkánk sokkal könnyebb lesz, ha megállapodunk és egyre helyre beköltözhetünk – mondta lapunknak Pályi János, a Bábszíntér művészeti vezetője. – Egy olyan közösségi tér lesz itt, amely hosszú távra építkezik, tehát ennek 40-50 éves kilátása van. Ezt alapozzuk meg úgy, hogy megpróbálunk a város közösségével, egyetemével, színházával, kulturális intézményével, oktatási intézményekkel egy olyan hajszálgyökér rendszert építeni, amelyből kinőhet egy olyan fa, amelyet bábszínháznak nevezünk.

Az anyaépület – amely műemlék besorolású – egy inkubátorház lesz. Ide informatikai vállalkozások, informatikai oktatóközpont és co-working iroda kerül majd.

Az egykori Fertőző épülete új funkciót kap a felújítással, itt lesz a Kaposvári Polgárok Háza, amely a civil szervezeteknek ad majd otthont.

Ingyen parkolás a betegeknek a vizsgálatok idejére

A területen parkot is kialakítanak, itt majd okos megoldásokkal találkozhatnak a látogatók. Mint telefontöltésre alkalmas padok, napaelemfák, vagy ingyen wifi lehetőség. De olyan dizájn elemekkel is számolhatunk, mint szökőkút vagy éppen tó. Két irányú forgalom indul meg a Bajcsy Zsilinszky utca felől a Fő utca irányába és 199 új parkoló épül, amelyek a páciensek számára ingyenesek lesznek a vizsgálatok idejére.

A beruházást a tervek szerint jövő szeptemberben adják át, azonban Nagy György, a kivitelező Szemeco Kft. ügyvezetője azt mondta, logikus szervezéssel ez előbbre hozható. – Azt szeretném, hogy 2019 nyara már itt találja az embereket, és a nyári napsütést már itt élvezhessék – mondta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában