Mesebeli játszótér

2019.05.03. 17:30

Emlékszekér és óriáshinta is lesz Kaposvár új játszóterén

Forgó háromfejű sárkány, faangyalos függőhíd, kápolna játszóház, különleges és egyedi játékokkal várja majd a gyerekeket Kaposvár legújabb játszótere.

Fenyő Zsuzsa

A Hajnalcsillag című mese inspirálta a különleges játszótér az építőit, amelyik a kórház egykori déli tömbjénél épül, és augusztusban adják majd át a közönségnek. A játékokat Kő Boldizsár és csapata a Mese-terek készítette, akik mintegy harminc hasonló játszóteret hoztak már létre szerte Magyarországon.

- Azért választottam éppen a Hajnalcsillag című mesét, mert elolvastam és ez tetszett meg – mondta el Kő Boldizsár. – Kaposváron pedig Pályi János a Bábszíntér vezetője külön kérte is tőlünk, hogy mesevezetésekre is legyen alkalmas a hely. Ezek a játszóterek tulajdonképpen térbeli mesekönyvek.

Kő Boldizsár elárulta, hogy a játszóteret készítő csapat egy baráti társaság, amelyben képzőművésztől a tanáron át a zenészekig és mesélőkig sok mindenki megfordul. A játékok elkészítéséhez saját ötleteiket is felhasználták, de a népi motívumok és a hagyományos eszközök is fontos szerepet játszottak a sokszínű játszótér kialakításában.

- Itt minden egyes játék egyedi, csak és kizárólag ide készült, máshol nem lehet ugyanilyet találni – magyarázta Kő Boldizsár. – Építettünk például egy kápolnát, ami játszóház is egyben, de van itt óriás mókuskerék, drótkötélpálya, az óriás kezén pedig hintázni lehet.

A mesés játszótéren több interaktív elem is várja a lurkókat, a kismalacnak például levelet tudnak írni, és be is lehet dobni a postaládájába, az egyik ház hangot ad ki, ha követ dobnak be az ablakán, a hinta fölött pedig megmozdul a kép, ha minden gyerek egyszerre hintázik.

A játszótér egyik különlegessége egy kék szekér, amelyet „két bors ökröcske” húz. A különleges jármű nem csupán játék, emléket is állít a tavaly ősszel Franciaországban halálra gázolt 32 éves Gecse Balázsnak, aki 18 éves kora óta, maga építette szekerével járta Európa útjait.

Kő Boldizsár édesapja Kő Pál szobrokat faragott, édesanyja Péterfy Gizella festőművész pedig megfestette őket, és a művész gyerekkorában sokszor játszott ezeken az alkotásokon.

-Gyerekként nekem ez óriási élmény volt – mondta. -Ez adta az ötletet, hogy olyan játékokat készítsek, amelyek gyakorlatilag színes szobrok. Ezeken nem csupán játszani jó, hanem közelebb hozza a művészetet a kicsikhez.

A kaposvári játszótér az egyik legnagyobb lesz azok közül, amelyet Kő Boldizsár és csapata épített.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában