beruházás

2020.04.10. 06:00

Felújított fenyvesi csúszdáról csobbanhatnak a gyerekek

Balatonfenyves százmillió forintot nyert a csúszda felújításához. Nemcsak az önkormányzat, hanem a vendéglátósok is készülnek a 2020-as turisztikai idényre.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

– A nagy strandon található csúszda még a ’80-as években épült, de hosszú ideje nem használható – mondta Kiss Péter, az önkormányzat munkatársa. – A felújítás tavasszal kezdődik, a tartószerkezet mellett a csúszóelemeket és a biztonsági berendezéseket is kicseréljük. Balatonfenyves a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán indult, s a héten értesültünk a kedvező elbírálásról. A százmillió forintos fejlesztés 2021-re készül el. A több mint egy kilométer hosszú balatonfenyvesi strandon két mosdót is felújítunk a szezon előtt, az egyikben baba-mama szobát alakítanak ki.

A helyi kereskedők, vendéglátósok sem ülnek ölbe tett kézzel. Lepenye Tamás vendéglőtulajdonos azt mondta: nemcsak új bútort, széket és asztalt vásárolnak, hanem a konyhatechnológiát is modernizálják. Családi vállalkozásuk 1991 óta működik, a hazai vendégeken kívül német, osztrák, orosz, lengyel és cseh turistákat is fogadnak a főidényben.

– Nem vagyunk babonásak, március 13-án, pénteken nyitunk, s egészen mindenszentekig dolgozunk Fenyvesen – mondta Baja János, az egyik lángosozó társtulajdonosa.

– Az utolsó 20 évben minden esztendőben ez a menetrend. Ez nálunk már életforma. A nyitás napján lángos, palacsinta, fánk és füstölt csülkös babgulyás is várja a vendégeket.

Hodován Csabától, az egyik szezonális élelmiszerbolt tulajdonosától tudjuk: még az ősszel napelemes rendszert építettek ki, az 5,6 millió forintos fejlesztés várhatóan öt év alatt térül majd meg. Tavaly fonyódi üzletüket újították fel, így a fenyvesi kis áruház korszerűsítése 2021-ben lesz esedékes. Úgy tervezik, hogy negyven négyzetméterrel bővítik az eladóteret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!