dinnyeszezon

2019.08.23. 21:16

Felvághatunk az ízes dinnyénkre

A Strand Fesztiválon nem csak sört és borokat meg koktélokat lehet fogyasztani, egészséges dinnyét is kínáltak az Agrármarketing Centrum standjánál. Sárgát és görögöt is fogyaszthattak a fesztiválozók.

Koszorus Rita

– Milyen jó illata van – mondta egy fiatal lány, amint barátnőjével egy-egy tálka görögdinnyével kezükben távoztak.

Szinte sorban álltak a fiatalok a lédús magyar finomságért, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium jóvoltából érhettek el a fesztiválon.

– Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint nagyjából 450 gramm friss zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk naponta – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. – Magyarországon ez 250 gramm, ezért is fontos az, hogy minden korosztály figyelmét felhívjuk a zöldség-gyümölcs fogyasztásra. A Strand Fesztivál egy jó alkalom erre. Hozzátette: fontos hazai gyümölcsöt fogyasztani, hiszen a magyar dinnye fogyasztásának kisebb az ökológiai lábnyoma, ráadásul a magyar gazdákat gazdagítjuk a vásárlással.

A magyar dinnyepiac kiemelkedőnek mondható Euró­pában. – Az egyik legtrendibb, legsikeresebb gyümölcsünk, az elmúlt évek munkájának köszönhetően – mondta el a Somogyi Hírlapnak Feldman Zsolt, az Agrár­minisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. – Az Európai Unióban a magyar termelők negyedik helyen vannak, a nagy déli, mediterrán éghajlatú országok után. Hazánkban öt termőterületen állítanak elő minőségi gyümölcsöt.

Az idei szezon kiegyenlített volt, ezért is tudtak a magyar dinnyetermelők jó mennyiséget produkálni. Feldman Zsolt szerint, akár 180 ezer tonna termésre is lehet számítani.

Országosan is híres a somogyi dinnye

– A Somogy-Tolna termőtáj minőségben a legjobb, mennyiségben a harmadik Békés és Szabolcs után – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztályának elnöke. – Mert itt profi gazdák vannak és megfogadták azokat a szakmai tanácsokat, amelyeket a NAK road­show-n kaptak tőlünk. S itt sem Lőrinc napján zárul a dinnyeszezon. Még szeptember közepén is hozzá lehet jutni a jó magyar dinnyéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában