Hagyaték

2019.08.22. 11:30

Harminc éves hagyatékot őriz a bárdibükki műhely

Goszthony Mária festő- és kerámiaművész halála óta, harmincadik éve tartanak búcsút a Bárdudvarnokhoz tartozó Bárdibükkön, a Magyar-Assisiben. A művész által építtetett, jelenleg magántulajdonban lévő kápolna évente egy alkalommal, az Angyalos Boldogasszony ünnepéhez közel eső vasárnap van csak nyitva.

Andricz Gabriella

A bárdibükki születésű művész fiatal korában Assisiben élt és tanult, ahol Szent Ferenc szellemisége és lelkisége megérintette, és mélyen vallásossá vált. Hazatérve építtette meg az Assisiben lévő Porcinkula-kápolna mását, Szent Ferenc tiszteletére 1923-ban.

– A hagyaték őrzőjeként céljaink közt szerepel a kápolna felújítása és védettség alá helyezése – mondta el Andor István, a Goszthonyi Mária Alapítvány elnöke. A művészt, aki valójában festőnek tartotta magát, Rippl-Rónai József karolta fel, és őáltala ismerkedett meg a legújabb művészeti irányzatokkal, amelyek aztán meghatározták életművének stílusát.

A negyvenes években testvéreivel együtt hozták létre a kerámiaműhelyt a bárdudvarnoki kúriában, ahol a klasszikus habán stílust a magyar fazekas művészet hagyományos motívumaival és modern elemekkel ötvözve, az itáliai reneszánsz hagyományokra támaszkodva kialakítottak egy saját stílust, ami a bárdibükki műhely jellemzőjévé vált. A Goszthony alapítvány a gyűjtemény őrzésén kívül annak gyarapítására is törekszik, hisz az alkotó rengeteg munkát elajándékozott.

– A tavalyi évben sikerült egy kisebb kerámiagyűjteményt is szereznünk, amit a kúriában kialakított tárlaton helyeztünk el. A ma is látogatható épület Goszthony Mária anyai nagyanyjának örökölt háza és műterme volt, egy csendes kis sziget, ahol évtizedeken keresztül, kissé elvonultan a világtól, itt építette fel szorgalmas munkával életművét az alkotó – folytatta a hagyaték őrzője. Ugyanakkor a kúriában aktív kulturális élet is zajlott, a társasági élet színtereként is működött.

– Halála előtt kötött egy szerződést az állammal az alkotó, hogy a kúriát és a körülötte lévő parkot művészeti célra a köznek ajándékozza. Azóta működik itt az Üvegművészeti Alkotótelep is, amihez immáron tizenkettedik éve kapcsolódik a Bárdudvarnoki Kulturális Hét/Zselic Lelke Fesztivál – avatott be Andor István. Megtudtuk, hogy az idei program kiemelkedő eseménye lesz az a kiállítás, ami a nemrégiben feltárt – mai Bárdudvarnok határában lévő – egykori premontrei kolostor leleteit mutatja be.

Andor István hozzátette, hogy az augusztus 18-25-ig tartó eseményhez szorosan kapcsolódó Nemzetközi Üvegművészeti Alkotótelepen idén Dániából és Romániából is érkeznek alkotók, valamint a pécsi, illetve a budapesti Moholy Nagy Művészeti Egyetemről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában