praxisok

2019.05.20. 14:00

Házakkal csábítanák vidékre a fiatal háziorvosokat

A Magyar falu program keretében szolgálati házat építenének azokon a kistelepüléseken, ahol tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van. Ezzel a kormány célja az, hogy még vonzóbbá tegyék a fiatal orvosok számára a hivatást. Somogyban jelenleg tizenkilenc betöltetlen hely van.

Marosi Gábor

Molnár Csilla háziorvos influenzaoltást ad

Több éve nem találnak már háziorvost Kerekiben. A településen nehézséget okoz, hogy nem lakik helyben orvos, ellátási gondok azonban nincsenek, mivel hetente háromszor a kőröshegyi orvos rendel a faluban. Több doktor is érdeklődött már a praxis iránt, de egyelőre nem sikerült állandót találniuk. Csicsai László Viktor polgármester szerint ennek oka, hogy Bálványoson és Pusztaszemesen is el kell látni a szolgálatot, ami elriasztja a jelentkezőket. Egy szolgálati lakás azonban vonzóvá teheti a települést.

– Üdvözöljük kormány kezdeményezését – hangsúlyozta Csicsai László Viktor. – Örülök, hogy végre belekerült a Magyar Falu programba az, hogy lehet pályázni orvosi szolgálati házak építésére. Én is többször szorgalmaztam már ezt. Kerekiben az elsődleges most az, hogy felújítsuk a háziorvosi rendelőt, azután pedig ha megismerjük a feltételeket, akkor pályázunk házépítésre is. Egy picit azonban attól tartok, hogy majd azokon a településeken telepednek le az orvosok, ahol többen laknak és csak egy helyen kell rendelni. Ennek ellenére optimista vagyok, mert ahol felújított rendelő várja az orvost, az szerintem szimpatikus – tette a hozzá a polgármester.

Kutason is évek óta betöltetlen a háziorvosi praxis. Ütő Szabolcs polgármester kérdésünkre elmondta: csak helyettesítő orvos dolgozik a településen, régóta szeretnének már saját háziorvost, de egyelőre nem találnak. Szerinte nehéz a kis falvakba orvost csábítani, mert a fiatalok nem merik felvállalni a település lakóival azt a közösséget, mint a régi doktorok. Nem szeretnék például azt, hogy a rendelési időn túl „zavarják” őket. Ütő Szabolcs egyébként támogatja a kormány azon tervét, hogy építsenek házat az orvosoknak, Kutason azonban nem pályáznak erre, mivel a településen van szolgálati lakás.

Ház helyett több engedmény

Dús István, a Magyar Orvosi Kamra (MOK) Somogy Megyei elnöke szerint a szolgálati házak építése csak „pótcselekvés”. Úgy gondolja, hogy a fiatal pályakezdő orvosok nem telepszenek majd le a falvakban, a városi élet ugyanis kényelmesebb és vonzóbb is. – Kompetenciákat kellene adni az orvosoknak – hangsúlyozta Dús István. – Esetleg akkor lenne vonzóbb a háziorvosi pálya, hogyha a fiatal orvosok szabadabban rendelhetnének gyógyszereket, kevesebb lenne az adminisztráció és bizonyos esetekben helyben oldhatnák meg az orvoslást és nem kellene a betegeket szakvizsgálatra küldeni – mondta el lapunknak Dús István. Somogy megyében egyébként a legfrissebb adatok szerint tizenkilenc betöltetlen háziorvosi praxis van. Ezek között van olyan település, ahol több mint tíz éve nincsen helyben lakó orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában