digitalizáció

2019.02.02. 09:00

Jól működik az e-napló, több iskola már csak ezt használja

Fél éve használja már több somogyi iskola is az elektronikus naplót. A tapasztalatok szerint a kezdeti nehézségek ellenére jól működik a program, ezért lesz olyan iskola, ahol a második félévben már a papírnaplót sem kell kitölteni.

Marosi Gábor

Nehezen indult a 2018/2019-es tanév több iskolában is, ugyanis az újonnan bevezetett elektronikus napló nem mindig működött megfelelően. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azonban most már jól használható, a dokumentációs rendszerbe nemcsak a tanárok, hanem a szülők is be tudnak lépni.

– A szülők egyharmada használja a KRÉTA-rendszert – fogalmazott Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója. – Iskolánként eltérő, hogy mennyien lépnek be a rendszerbe, de nagyjából a szülőknek mindössze harminc százaléka él a lehetőséggel. Vannak olyanok is, akik nem néztek bele, de még hozzáférésük sincs különféle okok miatt, például mert nincs a családban okostelefon vagy számítógép.

– Egyelőre még duplán könyvelünk – folytatta a főigazgató. – Az első félévben, amíg megtanultuk használni a rendszert, addig kötelező volt mindenhol papíralapon is vezetni a naplót. Ez egyébként a Kodály-iskolához tartozó intézményekben az év végéig megmarad. A diákok ellenőrzőjét sem szüntetjük meg még a következő tanévben sem. Azt gondolom, ennek maradnia kell annak érdekében, hogy a gyerekek megtanulják, miként kell bánni egy hivatalos irattal.

– A félévi bizonyítvány eredményét az ellenőrzőbe is beírjuk – hangsúlyozta a főigazgató. – Az első és második osztályos gyerekek részletes szöveges értékelést kapnak, amit ki lehet majd nyomtatni az elektronikus rendszerből. Az ellenőrzőjükbe pedig egy összegző értékelést írnak a pedagógusok. A felsőbb éveseknél a tanár írja be tollal a félévi jegyeket, ez azért van, mert a KRÉTA-rendszer az ellenőrző formátumában nem tudja kinyomtatni a félévi bizonyítványt – tette hozzá Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna.

Élesben használják az e-naplót

A Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint tagintézményei is a tanév elejétől használják az elektronikus naplót. Tóthné Bali Klára, az intézmény igazgatója kérdésünkre elmondta: a tanév második felében már csak az elektronikus naplót használják az iskolákban, februártól a szülők is be tudnak lépni a rendszerbe. A következő tanévben pedig – ha kérik a szülők – akkor már ellenőrzője sem lesz a diákoknak, csak az alsósoknál tartanák meg a papír alapú dokumentációt.

Csökkent az ellenőrző jelentősége

A Lorántffy Zsuzsanna Református iskolában is gördülékenyen működik az elektronikus napló. Az intézmény azonban nem a KRÉTA-rendszert, hanem a mozaNapló-t használja. Molnár Tímea a kaposvári református iskola igazgatója hangsúlyozta: papír alapú naplót egyáltalán nem használnak, és az elektronikus rendszer óta az ellenőrző jelentősége is csökkent. A diákok a mostani félévi bizonyítvány eredményét még az ellenőrzőjükbe írva kapják meg, de elképzelhető, hogy jövőre már nem, erről azonban még nem döntöttek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában