gyarapodó vidék

2018.06.05. 17:30

Legyen Somogynak stabil és önellátó élelmiszer-gazdasága!

– A magyar élelmiszer-gazdaság olyan mint egy gyümölcsfa, vannak gyökérproblémáik, ha azokat kikezelik, stabillá válhat és annyi gyümölcsöt terem, mint amennyit szeretnénk – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kedden ismertette a Jó létben a gyarapodó vidékért programot ismertette kedden.

Góz Lilla

– 2050-re a világ lakossága eléri a kilenc milliárdot, hatvan százalékkal megnő az élelmiszer szükséglet, a termőterület pedig nem növelhető tovább – kezdte a keddi sajtóreggelit Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: Magyarország hetven, Somogy pedig nyolcvan százaléka értékes termőterület, ez tízszerese a világ átlagnak. Stratégiai elemmé vált a víz és az energia mellett az élelmiszer.

– Hazánk húszmillió embert el tudna látni, de még mindig pazarlóan bánunk a természeti kincsekkel. A Dél-Balatonon termett szőlő mindössze húsz százalékából készül minőségi bor, vagy a somogyi gabona mindössze tíz százaléka marad itt, a többi külföldön köt ki nyersanyagként – tette hozzá Gombos Sándor.

Megjegyezte: szükség van az elaprózódott birtokrendszer átalakítására, a regisztrált gazdálkodó mindössze egyharmada alkalmas támogatás igénylésére. Azt szeretnék, ha száz millió forint bevétel alatt a családi gazdálkodók adómentesek lennének, továbbá szükségesnek látják szövetkezetek, társaságok létrehozását. Megemlítette: nagyon jól működik az integráció a megyében a dió, a szőlő és a barack esetében. Úgy véli: az öröklés jogi rendszerét is szabályozni kell. Gombos Sándor hozzátette: szükség van az agroinformatikai fejlesztésekre is, valamint növelni kell az öntözött területek nagyságát, amely jelenleg hazánk területének mindössze két százaléka.

– Az a célunk, hogy egy erős agrárosztály alakuljon ki, ennek érdekében a program elemeit eljuttatjuk a minisztériumokhoz, szaktárcákhoz és reméljük az ötletekből rendeletek születnek minél előbb – zárta gondolatait Gombos Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában