nemzetközi kutatás

2019.05.10. 17:30

Öt éve segíti a gyógyítást a világszínvonalú PET Központ

Öt éves fennállását ünnepelte a PET Képalkotó Diagnosztikai és Kutatási Központ. 2014 óta csaknem 14 ezer beteg vehette igénybe a vizsgálatokat Kaposváron. A PET MR továbbra is egyedülálló az országban, továbbá több nemzetközi kutatási projektben is részt vesznek.

Góz Lilla

– Egy nagy filozófus azt mondta, a legnagyobb dolgok a csak azért isből lesznek. Mi most egy ilyen helyen vagyunk – kezdte köszöntőjét Moizs Mariann. A Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója hozzátette: ahhoz, hogy a PET Központ létrejöhessen, kellett egy vezetői vízió, ami valós ellátási szükségletre és a közjóért való felelősségre alapozott. Megjegyezte: a központ a kórházcsalád legfiatalabb tagjaként jött létre.

– Ez a hely kiváló példája annak, hogy vidéken, egy közkórházban is lehet kiváló központot működtetni abban a magyar egészségügyben – mondta el Moizs Mariann. A főigazgató megjegyezte: az onkológiai halálozások csökkentése érdekében nagyon fontosak a szűrővizsgálatok, a jól szervezett beteg utak és a korai és kontrollált rákterápia. A kórház elindítja az Egészséges Kaposvár programját, amelyben a prevenció nagy szerepet kap. Moizs Mariann útravalóként a PET MR vizsgálatainak mielőbbi állami támogatását és sok nemzetközi együttműködést kívánt.

– A filozófia és a koncepció adott volt Horn Péter és Baka Józsefnek köszönhetően – kezdte köszöntőjét Repa Imre. A Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai igazgatója a PET Központ létrehozásának körülményeit mutatta be, amelyben központi szerepet vállalt.

– Hosszas egyeztetéseket követően a Magyar Fejlesztési Bank Invest cége támogatást nyújtott a beruházáshoz. Mindössze hét hónap alatt elkészülhetett a PET központ – jegyezte meg a professzor. A stratégiai igazgató hozzátette: a jövő a PET MR-é, főként, mert sokkal kevesebb sugárterheléssel jár, mint a CT-vel végzett vizsgálat.

– Kaposvárnak, a Dunántúlnak, Magyarországnak, sőt Európának is nagyon sokat ér a somogyi megyeszékhely PET Központja, amely nem magán, hanem állami köztulajdon – jegyezte meg Repa Imre.

Itthon még mindig unikális

A Kaposvári Egyetem keretei között megvalósult PET Képalkotó Diagnosztikai és Kutatási Központ egy éve került a Kaposi Mór Oktató Kórház felügyelete alá. Öt éve végeznek egészségügyi diagnosztikai tevékenységet, hazai és nemzetközi együttműködéseken alapuló kutatást és több tudományterületen egyetemi szintű oktatást. A 3,8 milliárd értékű beruházás öt évvel ezelőtt 1800 négyzetméteren hét hónap alatt épült fel. 2014 októberétől 12 ezer OEP finanszírozású PET CT vizsgálatokat végeztek itt. 2014-ben Magyarországon elsőként, a világon a 41. telepített PET/MR képalkotó berendezéssel napjainkig több mint 1600 vizsgálatot készítettek.

Jelenleg egyedi kérelemmel végezhetők államilag finanszírozott vizsgálatok. A PET Központ több nemzetközi kutatási projektben vesz részt mind humán-, mind orvosi kutatást célzó állatorvosi területen. A pénteki ünnepségen Moizs Mariann főigazgató a PET Központ működésének megteremtéséért Borbély Katalint, a MTA doktorát és Bajtek Gyöngyvért, a Medicopus Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját díjazta. Továbbá gazdasági szakembereknek, orvosoknak, tudományos munkatársaknak köszönték meg munkájukat. A délután folyamán pedig szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők és megtekinthették a PET Központot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában