Hazaérnek

2017.07.19. 18:49

Otthon épül, hogy ne legyenek otthontalanok

A tervek szerint a jövő év végére 21. századi lakásotthonokba költözhetnek az öreglaki és a somogyvári elesett, fogyatékkal élő, gondoskodásra szoruló gyermekek. Majd százötven millió forintos beruházás alapkövét tették le.

Lengyel János

Első lépcsőben három lakásotthon épül mintegy 150 millió forintért az öreglaki Kossuth utcában. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője, aki negyedszázadot élt a faluban, s az intézetből jött, bár nem ott nőtt fel, beszédében azt hangsúlyozta: az új lakásotthon hatalmas minőségi ugrást jelent a gyermekeknek és a dolgozóknak egyaránt. Amellett. hogy biztos munkát ad mintegy 50 gyermekfelügyelőnek, pedagógusnak, jelentősen javítja a gondozottak, ellátottak életesélyeit, integrációs lehetőségeit. A cél, hogy ehelyütt ne csak házak, hanem igazi otthonok épüljenek.

Móring József Attila országgyűlési képviselő egy korábbi élményét osztotta meg az érdeklődőkkel, amikor elmondta: annak idején volt egy igencsak kellemetlen élménye az utcában, s éppen itt volt az ideje, hogy a sors segítségével jóvá tegye az akkori „hibáját”. Történt ugyanis, hogy akkor járt itt utoljára, amikor a falu legjobb futballistáját eladták a szomszéd vár, vetélytárs Somogyvár csapatának, s a szerződést éppen a nevezett utca kocsmájában szentesítették a lakók nem kis elégedetlenségére. Hát majdhogynem meneküli kellett – tett hozzá. – Régen volt az már, – kommentálta a „beszédet” a hátam mögött egy helybéli, – most ezekért a százmilliókért megbocsátjuk az akkori „botlását”.

A beruházás jelentősen javítja a gondozottak, ellátottak életesélyeit.

Tény mi tény: ekkora fejlesztés nemhogy a Kossuth utcában, de még Öreglakban is legalább nyolc éve volt. Akkor épült a ma is büszkén emlegetett iskola. Pedig ez az alapkőletétel csak a kezdet. Lesz egy másik beruházás is, mintegy 150 milliós lakásotthon, s ehhez jön még a TOP-ból nyert 90 millió forint, amely az óvoda teljes felújítását teszi lehetővé. Olyan korszerű feltételeket teremt, amelyek amellett, hogy hozzájárulnak a település megtartó erejének növeléséhez, újabb inspirációt is adhatnak a fiatalok gyermekvállalási kedvének növekedéséhez.

Ablak a világra

Piros betűs ünnep a mai a falu történetében – mondta pohárköszöntőjében Matucza Miklós, a település polgármestere. – 21. századi épületek alapkövét helyeztük el, s ez a lépés egy új fejlesztési ciklus kezdete is. Hozzátette: sokat dolgoztak a program előkészítésén, ezért külön öröm számukra, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége Ablak a világra – gyermekotthon kiváltás Somogyban címet viselő EFOP projektjében sikeresen szerepeltek. Az időkapszulában elhelyezték az alaprajzot, a régi épület fotóit, néhány fémpénzt, a gyermekek rajzait és természetesen a Somogy Hírlapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!