Tanulságos kirándulás

2019.06.15. 10:00

Sokkolta a diákokat az auschwitzi tábor

A kaposvári katolikus gimnázium 11. osztályos diákjai egy pályázatnak köszönhetően ötnapos kiránduláson vettek részt Lengyelországban.

Lőrincz Sándor

Többek között megnézték az Auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort, ellátogattak Czestochowaba, és megtekintették szent II. János Pál pápa szülőházát is Wadowicében.

Ondré Ágnes osztályfőnök elmondta: tanítványaikat ugyan felkészítették az útra, ám a koncentrációs táborban töltött közel három óra sokkolóan hatott rájuk. Jasna Górában – amely Fényes hegyet jelent magyarul – megtekintették a pálos kolostort, melyben a csodatévő Madonna képét őrzik. E kegykép a lengyelek függetlenségi harcainak és a magyarok törökellenes harcainak jelképe. A krakkói várban a királyi lakosztályok bűvölték el a diákokat, akik a Mária-templomban közösen imádkoztak. Városnéző kiskocsikkal derítették fel a főbb látnivalókat: Oscar Schindler házát és gyárát, a zsidónegyedet, a Sas Patikamúzeumot és a Jagelló Egyetemet. Tarnow városában a Szapolyaihoz kötődő emlékhelyeket, Bem emléktábláját, szülőházát, a lengyel–magyar barátság padját, az első Auschwitzba hurcolt lakosok emléktábláját nézték meg.

Zawoyában a karmelita kolostor kápolnájában misén vettek részt, ahol saját orgonakísérettel felcsendült a Boldogasszony Anyánk kezdetű népének, amely egykor országunk himnusza volt. Az utolsó nap vacsoráját közösen készítették el; hagyományos lengyel kolbászt sütöttek a fiatalok. A kirándulás céljai között a lengyel nép mély vallásosságának megismerése éppúgy szerepelt, mint a magashegységi formakincs, a sziléziai kisebbség életének és hányatott sorsának tanulmányozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában