Újév-várás

2017.12.30. 09:00

Sorok kígyóznak a juhbeles virsliért és a szilveszteri malachúsért

Kelendő a bécsi roppanós és a koktél virsli, sokan a füstölt házi debrecenire esküdnek, ám kereskedők szerint a juhbeles virsli a szilveszteri sláger. Az elmaradhatatlan újévi malacon kívül óriási a kereslet a kocsonyahús iránt is, s van olyan üzlet, ahol a korábbi 2-3 teherautó helyett csütörtökön hat jármű szállította a friss árut.

Harsányi Miklós

– Először hosszúnak tűnt a sor, de türelemmel ácsorogtunk, a boltban persze már felgyorsult a tempó – mondta egy idősebb férfi, aki feleségével csütörtökön három és fél kiló malachúst és virslit vásárolt a Berzsenyi utcai húsüzletben. – Gyönyörű az áru, az eladók segítőkészek, évek óta itt vásárolunk, s biztos, hogy jövőre is visszajövünk.

Ponekker László, a kaposvári Privát Hús Kft. tulajdonosa azt mondta: a megyeszékhelyen négy boltot üzemeltetnek, naponta közel 2500 vásárlójuk van, s közvetlenül szilveszter előtti napokban csaknem megduplázódik a forgalmuk.

– Egyértelműen a jó minőségű, magas hústartalmú termékek felé mozdult el a kereslet: a bécsi roppanós, a műbeles és a koktél virslin kívül leginkább a juhbeleset keresik a vásárlók – mondta. – Virsliből s a malachúsból általában közel három kilót vásárolnak a vevők, s ezen kívül rengetegen keresik a kocsonyahúst is. Üzleteinket folyamatosan ellátjuk friss áruval, nagy tömegre számítunk pénteken és szombaton is.

A Tesco mintegy 450 tonna virslivel készül az év utolsó napjaira, tájékoztatott a cég. Szilveszterkor a hagyományoknak megfelelően a sertésből készült virslit választja a legtöbb vásárló, s a legnépszerűbb a frankfurti és a juhbeles. A termék ebben az időszakban a legkeresettebb, az egész decemberi virsliforgalom közel 55-60 százaléka a két ünnep között zajlik. Ráerősített a Kapos Coop Zrt. is. Hatta József kereskedelmi igazgatótól tudjuk: a karácsonyinál is erősebb a szilveszteri forgalmuk. A virslitől kezdve a debrecenin át a pezsgőig közel 30 százalékkal több árut adtak el, a vásárlók érezhetően többet költenek az idén, mint tavaly. Látványos eltérés van a boltok között: amíg a kisebb településeken naponta alig 20 kiló virslit adnak el, a városokban ennek akár a tizenötszörösét.

Böhönyei, kutasi és marcali vásárlók is felkeresik az egyik nagybajomi húsboltot, ahol a juhbeles sertésvirsli kilója 1500 forint, a műbeles 750 forintot kóstál, s a füstölt házi debreceni kilója 1350 forint, a malachús eleje kilónként 1100, a hátulja egy százassal drágább.

– Az emberek ragaszkodnak a hagyományos ízekhez, ételekhez – hangsúlyozta Szántó József nagybajomi kereskedő. – Inkább egy kicsivel többet fizetnek, ám a házias, minőségi terméket kérik. Nálunk is látványosan felpörgött a forgalom, a szilveszter ezúttal is ünnep a kereskedőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában