Biztonságosabb közlekedés

2019.09.02. 17:30

Száz iskolarendőr is megkezdte az új tanévet

Hatalmas kartondobozokkal felpakoltan rendőrbácsik és nénik érkeztek a tanterembe.

Kovács Gábor

Kerekre nyílt szemekkel nézték az első b. osztály tanulói azt, hogy így kezdődött az első nap az iskolában a Kisfaludyban. A gyerekeknek még szokatlan volt az új hely, de hogy a beilleszkedésüket megkönnyítsék, ajándékot kaptak a rendőröktől. Bűnmegelőzési mesekönyveket, játékautókat, a rendőrséggel kapcsolatos témájú színezőket és kifestőket osztottak szét az osztályban.

– A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a 2019-20 as tanévben is sorra járják majd az iskolákat – mondta Jávorszkiné Molnár Magdolna alezredes, bűnmegelőzési osztályvezető. – Előadásokat tartunk a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak különböző bűnmegelőzési programok keretében.

Szeptembertől az idén is beindult az iskolarendőr mozgalom Somogyban. A polgárőrökkel együttműködve hétfőtől péntekig a délutáni és reggeli órákban segítik a gyermekek biztonságos közlekedését, az eljutásukat az iskolába és a hazafelé.

– Már augusztus végéről felmértük az oktatási intézményeket forgalomtechnikai szempontból – mondta Vácz Edit, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályának vezető-helyettese. – Fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak biztonságosan közlekedni. Meghívásra jelen leszünk szülői értekezleteken, ünnepségeken, tanévnyitón. Az iskolarendőr kapcsolattartó szerepet tölt be a munkahelye és az iskola között.

Több mint tíz éve tart az iskolarendőr program a megyében. Száz oktatási intézménynek van iskolarendőre Somogyban, döntően általános iskoláknak, de óvodáknak és középiskoláknak is. A polgárőrök is elfoglalták már a helyüket az iskolák előtt.

– A tanévnyitóval megkezdtük a munkát – mondta Domán Tibor, a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület elnöke. – Most éppen négy iskolánál vagyunk jelen reggel 7-től 8 óráig. A legtöbb helyen egy hónapig maradunk, amíg a gyerekek belerázódnak az iskolakezdésbe. A Kisfaludy utca forgalma azonban igényli, hogy az egész tanévben itt legyünk. A szülők és a gyerekek örülnek a jelenlétünknek, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ahol polgárőr felügyeli a közlekedés rendjét, még nem történt a baleset az iskoláknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában