veszettség

2019.04.04. 11:30

Az égből jön a csali, immunizálják a rókákat

Megkezdődött a vadon élő rókák veszettség elleni immunizálása. Kaposvár és környékén a napokban 170 ezer darab csalit szórnak ki repülőgépből 150 méter magasból.

Góz Lilla

Egymás után cipelik a fehér kartondobozokat a repülőgépbe Kaposújlakon. A napokban 170 ezer darab rókacsalit szórnak ki Somogy felett.

– Szerdán kezdődtek meg az első felszállások, a csalétket a déli határ ötven kilométeres körzetében szórjuk ki. Az időjárás kedvez a munkálatoknak – mondta el Szemző Ernő. A Kapos Airport Kft. ügyvezetője hozzátette: 1996 óta végzik országszerte a rókák immunizálását.

– Egy kartonban 700 darab csalétek van, ezeknek a belsejében van a kapszula. Százötven méter magasból szórjuk ki a rókacsokit – mondta el Szemző Ernő.

2019. március 29. és április 14. között zajlik Magyarországon a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti. Magyarország 9 megyéjében, csaknem 42 ezer négyzetkilométernyi területen végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság.

A vírusra a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat, amelynek költségeihez az Európai Unió 75 százalékos társfinanszírozást biztosít.

Az oltóanyag az ember számára kellemetlen szagú csalétek belsejében, alumínium-műanyag fóliában található. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. Magyarországon utoljára 2017 márciusában találtak fertőzött állatokat Borsod–Abaúj–Zemplén megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában