Kultúra

2006.12.07. 08:14

Már meleg vízre sem futja

Kikerüljük a német bálás cipők vásárát hirdető táblát, majd konstatáljuk, szerencsére nem kerékpárral érkeztünk, hiszen "Az épületbe biciklit behozni tilos!"

Vas András

A lengőajtó mögött igazi szocreál fíling fogadja az embert. Ütött-kopott recepciós pult, a nyolcvanas évek dizánját megidéző fotelek, egy náluk is évtizeddel korosabb szekrény, rozzant páncélszekrény és egy batikolt faliszőnyeg: első pillantásra nem így képzeli el a látogató Kaposváron a megyei művelődés központ auláját.

Kissé ugyanis lelakottnak tűnik a hely, bár a hírek szerint már az is nagy dolog, hogy az intézmény még meg tud felelni küldetésének. Évek óta hallani, hogy pénzhiánnyal küszködnek, ám ilyen kilátástalan helyzetben talán még sohasem voltak. Az optimistábbak szerint ugyan az épület teljes kifűtésére nem futja már a büdzséből, így kénytelenek léesznek lezárni – és fóliával szigetelni... – az emeleti részt, ám legalább a földszinten tovább működhetnek. A pesszimistábbak viszont már ebben sem hisznek: szerintük lakat kerül az intézmény kapujára, hiszen a fenntartó megyei önkormányzatnak a megcsappant költségvetéséből jobb dolga is akad, mint a művelődési központot támogatni. A hírek szerint a munkatársak néhány szobát kapnak a megyeházán, míg az épületet megpróbálják értékesíteni.

– Velünk egyelőre nem közöltek semmilyen konkrétumot – mondta Károly Irma, az SMK igazgatója.

– Kedden volt egy egyeztetés a megyeházán, ám ott csak általános tájékoztató hangzott el. Érdemi információkat december huszadikán kapunk majd.
Az igazgató elismerte, a legnagyobb gondot a fűtés okozza számukra.
– Eddig szerencsénk volt a téllel, s reménykedünk, továbbra is enyhe marad az idő – tette hozzá Károly Irma. – Az épület fűtése nem szakaszolható, nem tudjuk csak úgy elzárni a radiátorokat, így viszont rengetegbe kerül. Éppen ezért próbálkozunk növelni a bevételeket olyan rendezvényekkel, mint a cipővásár.

A művelődési központ fenntartója, a megyei önkormányzat előre láthatóan jóval kisebb költségvetéssel gazdálkodhat jövőre, mint tette azt eddig, így nem tudja finanszírozni az SMK évi körülbelül 30 millió forintos fenntartási költségeit.
– A megszorítások miatt természetesen szóba került az intézmény-racionalizálás – ismerte el Vörös Tamás, megyei főjegyző. – A művelődési központ feladatai között a szakmai tanácsadás és szolgáltatás szerepel. Ez a munka azonban nem kötődik a jelenlegi épülethez, akár a megyeházán is folytatható.
Ebben az esetben viszont kiállításokra csak külső helyszíneken kerülhetne sor, valamint megszűnhetnének az eddig kiválóan működő különböző kézműves szakkörök is.
– Több terv is született az SMK-val kapcsolatban – folytatta Vörös Tamás. – Elképzelhető, hogy összevonjuk más megyei fenntartású intézménnyel, mint a könyvtár vagy a múzeum, s az is szóba került, bár a városi önkormányzattal még nem tárgyaltunk erről, hogy egyesül a kaposvári közművelődési intézménnyel, azaz az Együd Árpád művelődési központtal. Végső döntés azonban csak a jövő év első hónapjaiban várható, amikor a költségvetési számok is biztossá válnak.

A megyei főjegyző elismerte, szóba került az épület értékesítése is. Információink szerint már több érdeklődő is akadt – jórészt bankok –, ám egyelőre mindannyian visszakoztak. Az épület meglehetősen elhanyagolt állapota, illetve a mostoha parkolási körülmények riasztotta el őket.

A kultúra a megszorítások vesztese

A megyei művelődési központ helyzete nem egyedülálló a megyében. A kormány megszorító intézkedései helyi szinten is jelentkeznek, s elsősorban természetesen a kulturális területet érintik, hiszen innen lehet elvonni a legkönnyebben nagyobb laksossági felzúdulás nélkül. Információink szerint nehéz helyzetbe került a fonyódi művelődési ház is, ahol a munkatársak felét január elsejével elküldik, s a jövőben csak ketten maradnak alkalmazásban.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!