Kultúra

2008.01.17. 16:25

Százon túl a szegény POSZTer

Szegény Bandi! Így sóhajtott föl tavaly Dömölky János filmrendező, amikor bemutatták utódját, az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó előadásait válogató Kukorelly Endrét. Az író-költő túl van a száz előadáson.

Balassa Tamás

Író-olvasó találkozóra érkezett, de estét már a Csiky Gergely Színházban töltötte Kukorelly Endre. A posztmodern irodalom neves költője, aki legutóbb prózaíróként, a TündérVölgy című regényével aratott viharos sikert, hónapok óta szinte minden estéjét színházban tölti.

– Elképesztően fárasztó munka – összegez szemmel láthatóan kissé elcsigázottan a kortárs szerző. A kérdésre viszont, hogy vajon a huszadik vagy a harmincadik előadás veszett-e el az önfeledt műélvezet lehetősége, mégis lelkesen felel.

– Abszolút működik a dolog. Legalább száz előadást láttam már, volt, hogy egy nap hármat, de nagyon élvezem. És hát ki kell tartanom, mert két és fél hónapra előre be vagyok táblázva.
A kaposvári teátrum Rusznyák Gábor nagyszínpadi rendezését, Móricz Úri muriját ajánlottaKukorelly Endrének, amit ő decemberben látott. A stúdiószínpadi produkciók közül pedig a Szabadaz Á-t, melyet Réthly Attila írt és rendezett.

A POSZT-válogató elmondta még, hogy a tizennégyes keret hamar betelt, és ma már egymást löködik ki az előadások a befutó helyekről. Az eddig látott százból még mintegy hatvan van „versenyben”. Tudja, hogy nehéz lesz jó döntést hoznia, ez elődei – köztük Dömölky János filmrendező, Márton András színész-rendező, Karsai György kritikus, Csengery Adrienne operaénekes, Németh Ákos drámaíró, Forgách András író – közül sem mindenkinek sikerült. De dolgozik rajt. Az eredményt június 5-14. között láthatjuk Pécsett, a 8. POSZT-on.

Válogatói POSZT

A profi, tehát költségvetési intézmények egy nagyszínházi és egy stúdióelőadást, az alternatív, állandó játszási hellyel rendelkező színházak (Szkéné, R.S.9.) egy, valamint az alkalmi társulások által létrehozott produkciók egy-egy előadást ajánlhatnak az 2007. április 1. - 2008. március 31. között bemutatottak közül. Hat-hat nagyszínházi és kamaraszínházi produkció kerül a programba, és egy-egy a határon túli magyar színházaktól. A jelölések határideje a

profi színházak számára 2008. január 31.

profi színházak számára 2008. január 31. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!