Kultúra

2010.12.17. 07:51

Létszámcsökkentés miatt zárva, múzeumot lakatol a szegénység

Végleg bezár az újvárfalvi Noszlopy gyűjtemény, és a szennai falumúzeum sem fogad látogatókat májusig. Emiatt több embert is elbocsátanak, még egy éjjel őr sem marad vigyázni az értékekre.

F.Szarka Ágnes

A tervek szerint végleg bezár az újvárfalvi Noszlopy gyűjtemény, és ha a horvát, a lakócsai illetve a megyei önkormányzat nem segít, akkor a nemrégiben több mint egymillió forintból felújított lakócsai tájház is. A szennai falumúzeum egyelőre – úgy tűnik – május 1-ig nem lesz látogatható.

– Létszámgazdálkodási elvárások miatt csökkentett nyitvatartással üzemel a szennai gyűjtemény – mondta Költő László a megyei múzeum felmentését töltő igazgatója. – Ezért zár be a téli időszakra. A létszám leépítések miatt még egy éjjeliőr sem vigyáz az Európa Nosztra Díjas gyűjteményre. Az elbocsátások húsz dolgozót érintenek: teremőröket, portásokat, éjjeliőröket, gondnokokat kell elküldenünk. Egyelőre arról nincs információnk, hogy a kaposvári központi épületben mi lesz. Az igazgatói részt már kiürítettük. Gondot okoz, hogy nem tudjuk hol raktározni a gyűjteményeket, az irattárat. Négy európai uniós projektünk van függőben, a létszámcsökkentés miatt ezek sorsa is bizonytalan. 

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Még egy éjjeli őr sem marad.
[/caption]

Kiss Péter Pálné Újvárfalva polgármestere először lapunktól értesült a Noszlopy gyűjtemény tervezett végleges bezárásáról.
– Ha ez megtörténik, településünket törölni lehet Somogy kulturális térképéről – mondta Kiss Péter Pálné. – Sokan jönnek kifejezetten azért, hogy a kiállítást megnézzék. Elvesznek tőlünk egy olyan lehetőséget, ami a kulturális életet szinten tartja.  Arról nem beszélve, hogy a faluban élők nagyon sokat tettek a környezet rendbetételéért: virágosítottak, parkosítottak. Ennek költségeit vállalta az önkormányzat. Az anyagi helyzetünk azonban nem teszi lehetővé, hogy a kiállítás fenntartását átvállaljuk.A népfelkelés vezére

Noszlopy Gáspár
föltehetőleg 1820-ban született ebben a vrácsiki házban. A marcali járás szolgabírája volt, s 1848-ban Jellasics ellen szervezett Somogyban népfölkelést, és szabadcsapatot alakított. 1849-ben kormánybiztosként a dél-dunántúli  felkelést vezette. Szabadcsapatával Komárom kapitulációja után is harcolt az osztrákok ellen. Tűzharcban fogták el, s halálra ítélték, de megszökött a börtönből. Szervezkedett, 1852 végén ismét elfogták, és 1853-ban kivégezték. 

Hivatalos kitüntetés

Az Europa Nostra-díj az Európai Unió műemlékvédelmi díja. A 200 civil szervezet szövetségeként létrejött Europa Nostra szervezet 1978 óta díjazta a műemlék-helyreállításokat. 2002 óta a díj az Európai Unió hivatalos kitüntetésévé vált. A díjak kiosztása hat csoportban történik: kiemelkedő helyreállítás az épített örökség, kultúrtáj, műtárgy gyűjtemény, archeológiai feltárás terén, kiemelkedő tanulmány a kulturális örökség területén, kiemelkedő egyéni vagy közösségi teljesítmény az örökségvédelem terén. Évente legfeljebb hat érmet és harminc oklevelet ítélnek oda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!