Kultúra

2015.03.04. 19:02

Páratlan zsidó ritkaságok a Rippl-Rónai Múzeumban

Páratlanul ritka zsidó kéziratokat és szertartási tárgyakat bemutató vándorkiállítás érkezett a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumba, melyet Ilan Mor, izraeli nagykövet nyitott meg, aki elmondta: az álma megvalósult azzal, hogy Izrael történetének egy része beutazza Magyarországot, és ezzel tanulhatunk egymás örökségéből.

K. G.

Szita Károly kaposvári polgármester kiemelte: nemcsak a holokausztra kell emlékezni, hanem a zsidóság néphagyományára és kultúrájára is, mert a népes közösségük szerves része volt a város életének. Itt élt Kaposi Mór világhírű bőrgyógyász és Rosenberg Sándor főrabbi, aki felekezeti hovatartozás nélkül segélyezte a szegény gyerekeket, de sok egyszerű zsidó ember is. Rájuk is emlékezve a város 1,5 millió forinttal támogatja Kunffy Lajos kriptájának felújítását a zsidó temetőben.



Az anyag a jeruzsálemi Izrael Múzeum segítségével jutott el hazánkba, de a kaposvári zsidó emlékek is helyet kaptak a tárlaton, mert könyvekkel, dokumentumokkal és tárgyakkal egészítette ki Róna László, a kaposvári zsidó hitközség elnöke. Köztük igazi ritkaságokkal is, mint egy tórafüggöny, amely magyar szöveget tartalmaz héber betűkkel. Ez jól példázza, hogyan hatott egymásra a két nép. Az 1880-as években Kaposvár lakosságának 20 százaléka volt izraelita, számuk mára alig százra csökkent. A kiállítást a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége szervezte, Kaposvár a második helyszíne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!