Kultúra

2015.06.04. 15:43

Fogyatkozó sátrak - családias hangulat az ünnepi könyvhéten

Családias hangulatban ünnepelték a 86. ünnepi könyvhetet a megyeháza előtt, pedig sokan emlékeznek még arra az időre, amikor a sétálóutca felét elfoglalták a könyvsátrak. Most mindössze három árus ütötte fel sátrát a dedikáló alkotókéval és a megyei könyvtáréval szemben, pedig a könyvtárosok régi könyvekből még egy kényelmes fotelt is összeraktak az érdeklődőknek.

K. G.

– Meleg van, vagy manapság már nem olvasnak az emberek? – tette fel a kérdést Jakó Gergely, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében, aki elmondta: szeretné, ha a rendezvény visszanyerné régi rangját, mert életünk fontos állomása a könyv, meghatározza a jövőnket, ahogy a műveket a saját lelkünkre formáljuk.



A könyvhetet D. Tóth Kriszta, televíziós személyiség, író nyitotta meg, aki minden sejtjében zselicinek és kaposvárinak vallja magát. Sokszor szegezték neki a kérdést, miért jó a tévé után az irodalommal foglalkozni, ezért erre a könyvhétre összeszedte az érveit. A válasza szerint az irodalom levegő, tükör, szárny, tűz, hazaérkezés és ébredés, kenyércsücsök és simogatás, bátorság és szabadság, vagyis a demokrácia.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Éetünk fontos állomása a könyv
[/caption]
Oláh Lajosné alpolgármester üdvözölte, hogy kaposvári alkotók alkotják a könyvheti bemutató gerincét: Fésüs Éva, Komáromi Gabriella, Csernák Árpád és Szép Tamás. Közülük ketten dedikáltak is. Csernák Árpád Társasjátékok című kisprózáit Kárpáti Kamil szerkesztette, és Vaszary János festményei illusztrálták a kötetet. Szép Tamás önkormányzati képviselő negyven év íróasztalnak szánt verseit gyűjtötte egybe, groteszk és egyben elgondolkodtató lírát hozva létre.

Az árusok nem ujjongnak

Elvékonyodik a vásárlóréteg, mondta Molnár István kaposvári könyvárus, mert nem nő az olvasók jövedelme, akiknek meg pénzük van, azok nem olvasnak. A legelszántabban az idősek tartanak ki a könyvek mellett.
Bakó László könyvárus szerint csak a könyvhéten és egyéb rendezvényeken jó a forgalom, hétköznap gyengébb. Leginkább az egészséges életmóddal és a neveléssel kapcsolatos könyvek fogynak nála.
A tendencia egyértelmű, még akkor is, ha a kiadók többsége nem vallja be a pontos bevételeit. Évi 2-3 milliárddal költünk kevesebbet könyvekre, csak a bestsellerek fogynak igazán jól, a többi kiadvány példányszáma a 2-3 ezret is alig éri el.

Folytatódik a könyvhét

A megnyitó után folytatódott a könyvhét. D. Tóth Krisztával a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban találkozhattak az olvasók, az írónővel Horváth Katalin könyvtárigazgató beszélgetett. Totth Benedek Holtverseny című könyvének bemutatóján a szerző és Gombos Péter irodalomkutató vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!