Kultúra

2015.09.12. 08:12

„Megdöbbenve értesültünk a hírről” - kirúgták Kocsis Pált

Kocsis Pálnak lejárt a szerződése, a Színházi Intézet vezetői pedig úgy ítélték meg, hogy osztályával elvégezte már a szükséges szakmai munkát, méghozzá magas színvonalon.

Márkus Kata, Vas András

„Tisztelt Kaposvári Egyetem! Megdöbbenve értesültünk a hírről, miszerint (...) osztályfőnökünket, Kocsis Pált kirúgták az egyetemről, ezzel megfosztva minket attól az embertől, akivel ezt az öt évet be kellene fejeznünk. Értetlenül állunk a döntés előtt, hogy azt az személyt, aki mindent megtett értünk, elvették. Miért?” – olvasható a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának ötödéves színészszakos hallgatóinak nyílt levelében, melyet többek között a legnagyobb közösségi portálon is megjelentettek. A diákok azután fordultak a nyilvánossághoz és az egyetemhez, hogy kiderült, az universitas nem hosszabbított szerződést osztályfőnökükkel.



Kocsis Pálnak lejárt a szerződése – mondta Hatos Pál, a művészeti kar dékánja, amikor rákérdeztünk, miért kellett távoznia Kocsis Pálnak. – A Színházi Intézet vezetői pedig úgy ítélték meg, hogy Kocsis Pál osztályával elvégezte már a szükséges szakmai munkát, méghozzá magas színvonalon. Már megvolt az osztály vizsgaelőadása, a hallgatók kint vannak színházaknál, igazából csak a diplomamunka elkészítése van hátra nekik. Ezért nem látom, hogy bármiféle veszteséget okozna ez a döntés a pályájukon.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Kocsis Pálnak lejárt a szerződése
[/caption]
A diákok ezt máshogy látják, s levelükben azt is szóvá tették, nem osztályfőnökük az első, akit elveszítettek tanulmányaik alatt: „tanáraink nagy részét, akikkel elkezdtük tanulmányainkat, és akiknek szintén végig kellett volna kísérniük utunkat, az elmúlt években kirúgták, így ellehetetlenedett volna a képzésünk...” Ha nem marad velük Kocsis Pál.
Aki lapunk érdeklődésére elmondta, véletlenül szerzett róla tudomást, hogy nem dolgozhat tovább diploma előtt álló tanítványaival.
– Hivatalos értesítést nem kaptam – jegyezte meg a Jászai-díjas színész, aki 2012-ig játszott a kaposvári színházban, ekkor nem hosszabbítottak vele szerződét, s Miskolcra távozott, jelenleg pedig a kecskeméti társulat tagja, ahová követte párja, a szintén egykori kaposvári színésznő, Csapó Virág is. – Határozott idejű szerződéssel dolgoztam az egyetemen, melyet eddig kétszer meghosszabbítottak, mostantól pedig automatikusan határozatlan idejű kontraktust kellett volna kötniük velem. Sántít az a hivatkozás is, hogy nincs szükség már rám az osztálynál, ugyanis tulajdonképpen már végeztek, hiszen ha így van, miért kaptak új osztályfőnököt?

Kocsis Pál nagyjából az utolsó tagja volt annak a tanári gárdának, melyet az egyetemre még a színházi tanszék előző vezetése hívott. De nem csak ők távoztak, elküldték Csáki Juditot, a tanszék előző vezetőjét is. Utóbbi elbocsátásáról azóta a bíróság kimondta: jogellenesen szüntették meg munkaviszonyát.
„Valószínű, hogy azt gondolják, magunkra maradtunk, ott lettünk hagyva a széles országút szélén, melynek még csak az elején járunk – írták az ötödéves színészhallgatók. – Megnyugtatjuk önöket, Kocsis Pál volt, és marad is az osztályfőnökünk örökre.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!