tárlat

2017.08.17. 19:53

A kecskeméti Kerámia Stúdió gyűjteménye a Pesti Vigadóban

Az október 8-ig látogatható kiállítás történelmi utalásokkal, képekkel gazdagítva mutatja be a gyűjtemény meghatározó darabjait, a Kerámia Stúdió első 40 évének történetét különböző korszakokon keresztül.

A tárlat címe Az első negyven év. A gyűjtemény Magyarországon és nemzetközileg is meghatározó. Létrehozásának gondolata és megvalósítása Probstner János keramikusművész nevéhez fűződik, aki a kezdetektől hosszú évtizedeken át volt a műhely vezetője. „Hozzájárult a stúdió nemzetközivé válásához és egybekapcsolta azt a felsőfokú oktatással” – mondta el Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere a tárlat csütörtöki megnyitóján.

A műhelyt a Bács-Kiskun Megyei Tanács alapította Kerámia Kísérleti Stúdió néven, 2011-ig a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tartotta fenn. A Stúdió ma a Forrás Kiadóval, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhellyel és a Népi Iparművészeti Gyűjteménnyel együtt a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek (KKMM) Nonprofit Kft. része.

Az eseményen Mák Kornél a város nevében díszoklevelet adott át Füzi Lászlónak, a KKMM igazgatójának.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntője után a kiállítást Schrammel Imre keramikusművész nyitotta meg, aki a stúdió történetét felidézve elmondta, hogy inkább 50, mint 40 évre nyúlik vissza alakulásának ötlete: Siklóson kezdődött 1969-ben egy szimpóziumon, „ahol a semmiből kellett létrehozni valamit”.

A Stúdió szakszerűen rendszerezett és archivált gyűjteménye folyamatosan gyarapszik, jelenleg 45 országból csaknem 300 művész mintegy négyezer műtárgya alkotja a törzsanyagot.

Ezek is érdekelhetik