Feng Shui Galéria

2020.04.28. 09:00

Fonyódi harmónialak az út mentén

Huszonhárom éve Fonyód kulturális életének fontos színtere a Feng Shui Galéria. A kiállítóhelyet Fauszt Terézia saját otthonában hozta létre. Vele beszélgettünk művészetekről, Feng Shuiról és egészségről.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

– Honnan jött az indíttatás, hogy saját galériát nyisson?

– Mindig művészetkedvelő voltam, de álmomban sem gondoltam, hogy saját galériánk lehet. A férjem egykor a lellei önkormányzatnál dolgozott a hatósági osztályon és nagyon nem szerette. Ezért azon törtük a fejünket, hogy mit is tehetnénk. A házunk alsó szintjén egy fitneszterem volt és én nem kedveltem, ezért elhatároztam, legyen itt egy galéria.

– Mi volt a reakció a család részéről?

– Erre az egész család fellelkesült. Kikértük a művészbarátaink véleményét és támogatásukról biztosítottak. Annyit kellett csak tennünk, hogy a külső helyiséget beépítettük, került oda ajtó és három ablak. Így három helyiséget nyertünk. Ezt augusztusban találtuk ki és szeptemberben nyitottunk 150 vendéggel, 15 művésszel. Ennek már 23 éve.

– Említette, hogy mindig művészetkedvelő ember volt. Művelte is?

– Nem, csak annyira, hogy gyerekként jártam zongoraórára. Gyermekkoromban a szomszédunk a helyi iskolaigazgató volt. Ez annyira nem lenne érdekes, de az igazgató gyönyörűen zongorázott és festőművész is volt. Amikor meglátogattam, hatalmas élmény volt hallgatni a zongoraszót, és nézni, mint fest. Emellett édesanyám is művészetkedvelő volt. Szegények voltunk, de a vályogház falán voltak festményeink.

– Mennyien mutatkoztak be a Feng Shui Galériában az évek során?

– A huszonhárom év alatt 250 kiállító. Hároméves előjegyzésünk van, de a koronavírus-járvány miatt csúszunk egy évet.

– Ez társadalmi munka Önnek?

– Igen, mindent magam finanszírozok. A kiállítások nem kerülnek sokba, csak kávét, vizet és pogácsát biztosítok. Belépődíj nincs, amíg tudom fizetni, addig csinálom. Néha megjegyzi az unokám, hogy nem lesz pénzem, ha mindig a rendezvényekre költöm. De a családom partner a tevékenységben, nekem pedig ez okoz örömet.

– Most nincsenek rendezvények. Hogyan tölti az idejét?

– Hála Istennek nem unatkozom. Sorozatfüggő vagyok, úgyhogy az állandó program. Ezen kívül a negyedik könyvet olvasom ki egy hét alatt. Beütemezem, hogy időnként polcot vagy fiókot rendezek. Aztán jön majd a nagytakarítás, szekrényrámolás és a kacatoktól való megszabadulás is fontos program. Hetente írok egy Feng Shuival kapcsolatos cikket is.

– Orvosként is dolgozik?

– Mivel 75 év felett vagyok, távmunkában rendelek az asszisztensek segítségével. Aktívan praktizálok tehát most is, de vigyázok az egészségemre.

– Hogy lehet ennyi mindent egyszerre csinálni?

– Nagyon jó időbeosztás kell hozzá, annyi mindent lehet 24 óra alatt elintézni, nincs sok üresjárat.

– Hogyan sodorta az élet ide, a Balatonhoz, Fonyódra?

– 1981-ben hagytam magam idecsábítani. Lengyeltótiban kezdtem, akkor ott még volt tüdőosztály, és az első férjem tüdőgyógyász volt. Azzal hívtak minket oda, hogy jól jönne egy tüdőgyógyász és egy belgyógyász, és a kórház parkja is csodálatos, ráadásul közel a Balaton. Ám már amikor odamentünk, sejthettem volna, hogy ez nem fog sokáig tartani. Mivel a Feng Shui szerint egy főbejárat lezárása az épület halálát jelenti. Ott pedig éppen ez történt. De akkor még nem ismertem a Feng Shuit.

– Itt a házban mindent a Feng Shui szerint rendeztek el?

– Amennyire lehet, igen. Igaz, ha előbb ismerem, eleve nem ezt az oldalt választottam volna, hanem a Szent István utca másik oldalát. Az kedvező, ott járda van az utcán, kicsit domboldalban van, az a yangos oldala az utcának. De ez volt az egyetlen üres telek, úgyhogy megvettem. Elkezdtem építkezni L-alakban, ami megint csak nem jó energetikai szempontból, mert egy épületnek a négyzet alakhoz minél közelebb kell lenni. De növényekkel és lámpákkal négyzetesítettük a ház alakját. A telek lejtését pedig a fákkal, lámpákkal, szökőkúttal egyensúlyoztuk.

– A Feng Shui csak tárgyakról szól?

– A testi-lelki harmóniáról is. Nemcsak a környezetet, a kertet, a munkahelyet kell harmóniába hozni, hanem saját magunkat is. Az energiaáramlás a lényeg, az, hogy becsalogassuk az energiát az otthonunkba. Áramoltassuk jól és egy helyen erősítsük fel. Ezt a szervezetben is meg lehet tenni: vannak módszerek arra, hogyan lehet visszahozni, ha kisiklott valamilyen irányba. Nem csak gyógyszerekkel lehet gyógyítani, sőt, ha az energia rosszul áramlik, akkor hiába szedünk bármennyi gyógyszert. A keleti és nyugati orvoslást kell ötvözni, az az igazán jó megoldás.

Összhang kell a sikerhez

A Feng Shui ősi kínai hagyomány. Az Ég és Föld törvényszerűségeinek megfigyelésével és alkalmazásával segít az ember és természet közti összhang megvalósításában. A cél hagyományosan a legmegfelelőbb lakhely meghatározása a sikeres élethez, mindezt a környező táj és terepformák elemzésével.

Fauszt Terézia amióta Feng Shuival foglalkozik, sokkal sikeresebb. – Ötven éve vagyok orvos, de harminc évig semmilyen elismerést nem kaptam – mondta mosolyogva. – Legutóbb megkaptam a Fonyód Díszpolgára címet és az aranydiplomát. Előbbire vagyok a legbüszkébb, mert utóbbiba csak bele kellett öregedni. Hetvenhét évesen egészséges vagyok és aktívan dolgozom! Kell ennél több?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában