szőr menti alkotások

2019.11.25. 09:00

Birkaszőrből készült alkotásokat csodálhatunk a Toldiban

Nemezelt tárgyakból nyílt kiállítás a Toldi-iskolában. A különféle játékok, díszek és használati tárgyak Farkas Gergely és Farkas-Túri Enikő keze munkáját dicsérik. A házaspár több mint húsz évvel ezelőtt találkozott a nemezeléssel, és azóta életük részéve vált a népi iparművészet.

Marosi Gábor

A motívumok mindig valami személyes élményt fejeznek ki – mondta Farkas Gergely és felesége. – Mindegyiknek van egy többlet töltete, benne van az életünknek egy-egy fontos mozzanata, s messzebbre mutató jelentéssel is bír. Az egyik takarónk például egy kopjafára hasonlít, ami az egyik fafaragó barátunk halála után készült. A piros, a lila és a kék szín dominál a takarón. Előbbi az élet, utóbbi a mennyország színe, a lila pedig egy átmenet a két világ között. A motívum úgy rajzolódik ki a takarón, mintha egy út menne fel a túlvilágba – tették hozzá.

A nemez – ami a legősibb textilünk – tulajdonképpen összegubancolódott szőr, ami lehet birka-, kecske- vagy akár kutyaszőr is. Somogyban hivatalos nemezkészítők a Farkas házaspár mellett még ketten vannak, országosan azonban többen is űzik ezt a mesterséget, de kedvtelésből is sokan foglalkoznak ezzel.

Kézbe is vehették a vaddisznót a kaposvári diákok

A nemeztermékek, mivel vízzel készülnek, így moshatók is, egyetlen „ellensége” a moly – magyarázta el az érdeklődő gyerekeknek a szennai nemezelő házaspár. Igazi interaktív kiállítást hozott Farkas Gergely és Farkas-Túri Enikő a kaposvári iskolába, a Toldi-iskola diákjai ugyanis a kiállítás megnyitóján meg is érinthették a kiállított tárgyakat. Az alkotók birkaszőrből készült vaddisznót, labdát adtak a tanulók kezébe. A megnyitón az is elhangzott: a szennai házaspárnak már több kiállítása is volt országszerte, közösen azonban most először szerveztek bemutatót. A tárlat december közepéig látható a Toldi galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában