Ladik

2011.03.04. 10:46

Basa-kert: másoknak is látniuk kell e páratlan természeti szépséget

A hungarikumok sorába mi egy somogyi település, Babócsa olyan látványosságát sorolnánk, amely egyre több érdeklődőt csábít ide a világ minden tájáról. Ez pedig a Basa-kert nevet viselő történelmi emlékhely, a páratlanul egyedülálló természeti ritkasággal.

Lapraforgók

A falu határán kívül, mintegy másfél kilométerre található, bejáratát faragott tábla jelzi. A mintegy 13 hektáros terület legnagyobb nevezetessége és látványossága az illatos hófehér csillagos nárcisz, amely fehér virágszőnyegként borítja a mezőt tavasz derekán. Egész Európában nincs ekkora kiterjedésű öszszefüggő nárciszmező, épp ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága védetté nyilvánította. A história szerint e területet a török hódoltság idején a helyi basa ültette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. A virágon nem fog az idő, az évszázadok során minden tavaszszal kibontja szirmait. A nárciszon kívül sok vadvirág is színesíti a tájat, a védett területeken jelentős építészeti emlékek is láthatók.



A park közepén Árpád-kori monostort és török közfürdőt tártak fel a régészek. A Babócsán élők egy évtizede úgy gondolták, hogy ezt a látványt szívesen megosztanák másokkal is, ezért minden évben megrendezik a Nárcisz napot, amelyen több ezren, köztük szép számmal külföldiek is részt vesznek. Iskolánk osztályai, csoportjai közül sokan megfordultak már e jeles rendezvényen. Sokféle programon vettek részt, s mindig kellemes emlékkel és sok-sok színes fotóval érkeznek vissza. Mindenkinek szívesen ajánljuk figyelmébe ezt a páratlan látványosságot, s ígérjük, hogy életre szóló, nem mindennapi élményben lesz részük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!