Ladik

2011.03.04. 09:20

Szülők: A hétköznapok hősei

Nem mentik meg a világot, és híres sztárok sem lesznek, gyermekeiknek mégis ők a példaképek. Anyukák és apukák, akik valamit nagyon tudnak.

Arra kértük a 7-8. osztályos tanulókat, írják meg nekünk, ki a példaképük. Lady Gagára és Cristiano Ronaldóra is felkészültünk, ám ehhez képest Somogy megye kisdiákjainak többsége a szüleiről írt nekünk.

Nem élsportolók vagy celebek a szüleim
(Wild West - Gárdonyi isk., Kaposvár)

Nekem a szüleim a példaképeim.
Nem követnek el nagy tetteket, nem voltak élsportolók, nem voltak celebek. Egyszerűen hétköznapi tisztességes emberek. Dolgoznak, az otthonunkat rendbe tartják, és odafigyelnek ránk. Szeretek hazamenni, és várni őket otthon. Édesanyám beszédessége és nyíltsága mindig megkapó. Tudom, hogy bármivel fordulhatok hozzá, mindig segíteni fog. Finom kajákat tud főzni, ez a családon meg is látszik. Munkáját szereti, habár néha nagyon mérges. Édesapám nem olyan beszédes mint anyu, de jólelkű, és azon igyekszik, hogy megteremtsen mindent, ami az életünkhöz szükséges. Számíthatok rájuk, de ők is rám.


A kedvencemet főzi, ha teheti
(Boys Girls, somogyszobi iskola)

Ő szült minket, ő virrasztott és virraszt máig is, ha betegek vagyunk. Mindennap gondoskodik rólunk, aggódik, izgul értünk, és félt engem. Igyekszik azoktól a csalódásoktól, problémáktól megóvni, amelyeket ő maga is átélt.
Tudatosan vagy ösztönösen arra törekedett, hogy a mindennapokban egyre önállóbbak legyünk. Kezd megismertetni a háztartással, sütni-főzni tanít. Nevel két gyereket, közben 12 órában dolgozik 53 kilométerre, autót vezet. Itthon mindennap főz, kiszolgál bennünket, kint is dolgozik a kertben, nagyon szereti a virágokat is. Rendkívül mozgékony, tevékenykedő az én anyukám. A megélhetésért dolgozik.
Mindezért szeretem, tisztelem az anyukámat. Példaképemnek tekintem.
Mindig, ha teheti a kedvenceimet főzi. Hihetetlen, hogy mennyi rossz dolog történt az életében, és mégis erős maradt. Ezért szeretnék hasonlítani anyukámra.
Ha olyan anya, munkatárs és partner leszek, mint anyukám, akkor meg leszek elégedve az életemmel. Nagyon szeretem!  


Az én anyukám szülő és barát egyszerre
(Frang Dorina, Tintapaca kaposfői iskola)

Az én példaképem, akit tisztelek, akire felnézek, az anyukám.
Születésem óta rengeteget dolgozik azon, hogy nekem és a testvéreimnek mindenünk meglegyen. Ő nem csak szülő, hanem barát is. Bizalommal fordulhatok hozzá bármilyen problémával. Segít a tanulásban, ápolja a lelkemet, sokat bíztat és támogat. Tud szigorú is lenni, gyakran megszid, ha éppen „leeresztek” az iskolában, rossz jegyeket viszek haza. Kezdetben haragszom olyankor, de mindig rá kell döbbennem, hogy már megint igaza van.
Kedvenc ételeimet főzi, és segít, hogy én is el tudjam készíteni azokat.
Remélem belőlem is ilyen jó szülő és ember válik, és viszonozhatom neki azt a sok jóságot, szeretetet, és törődést, amit nekem nyújtott, és nyújt nap mint nap.  


Az én családomban a nagymamám a kapocs
(Black Cats, Buzsáki iskola)

Az én példaképem a mamám. Felnézek rá, mert nagyon okos, intelligens, mert az általános iskolában kitűnő tanuló volt. Sokat tanulok tőle az emberekről az emberi lélekről és más házi munkákról. Azért őt választottam, mert a családban ő a kapocs, aki mindenkit összeköt. Hasonlítani szeretnék rá az ügyességében, a gondolkodásában és a problémamegoldó képességét is szeretném tovább vinni a családban. Jól tud főzni. Egy pár receptjét én is szeretném ellesni. Tisztelem, hogy megmondja a véleményét.   


Az én apukám ismeri a fák minden titkát
(Hírmanók, Mesztegnyői iskola)

Nekem nem ismert ember a példaképem. Amíg az osztálytársaim menő embereket favorizálnak, addig nekem anyukám és apukám jelenti mindezt.
Apukámnak sok mestersége van. A legtöbb olyan, ami engem is érdekel. A fával szeretek foglalkozni, s ebben ő valóban mester. Minden apró-cseprő titkát tudja a fának. Sokszor dolgozunk együtt egy-egy darabon. Már sok fogást megtanított nekem.
Van más dolog is, amiért őt választottam példaképemnek. Apa nagyon művelt. Otthonosan mozog a fizikában, a kémiában, a földrajzban. Kiemelkedően ért a történelemhez. Ezt a tudást könyvekből halmozta fel az évek során. Nem az iskolában szerezte meg, hanem hatalmas akaratereje volt ahhoz, hogy saját maga tanuljon.
Ezenkívül szakértője a gazdálkodásnak, nagy kertünk van és sok állatunk. Nagykoromban én is szeretnék egy ilyen telket sok jószággal. Ezen a területen is sok olyat tanultam tőle, ami nagyon fontos ehhez az életmódhoz.
Anyukám gimnáziumban érettségizett és profi számítógép-programozói vizsgája van. Irodai munkát vállal. Segíteni tud a matekban, irodalomban és nyelvtanban. nagyon szeret engem és az öcsémet. A szüleim mindenben támogatnak engem, ezért ők a példaképeim.  


Sztárok és hősök a nyomába sem érnek
(Neohírek, Zrínyi iskola, Kaposvár)

A legtöbb általam ismert személyek példaképei úgymond „elérhetetlenek”. Például egy sportoló, híres sztár, menő mágnás, békeharcos, legendás író, tehetséges festő vagy egy hős a képregényekből.
Az én példaképem nem egy fétis, viszont mint a legtöbb ember, a példaképemben úgy hiszem, én is egy hőst látok megvalósulni. Csakhogy az én hősöm nem sebezhetetlen és bizony van, amikor gyenge, még meg is esik, hogy nem a helyes utat választja vagy bánt másokat. De törekszik arra, hogy ezt ne tegye. Megdolgozik azért, hogy jobb legyen. Talán önző, mint a legtöbbünk, és mindezt azért teszi, mert fél a vereségtől, fél a bűntudattól és attól, hogy nem tudja majd megvédeni szeretteit. Talán nem egy Spartacus, aki elég kitartó és elszánt volt ahhoz, hogy megküzdjön a szabadságért, ő ennél elszántabb és kitartóbb, mert minden nap újra felkel és szembenéz a problémákkal, még ha viszolyog is tőlük. Talán nem Romulus és Remus, akik hazát építettek, ezzel szemben ő otthont épített. Nem Júlia, aki megölte magát a szerelemért, ő ennél önfeláldozóbb, mert képes együtt élni a fájdalommal, mert tudja, a halála mennyi embernek okozna fájdalmat. Nem Raoul Wallenberg, aki ezrek életét mentette meg, ő százak életét könnyíti meg nap mint nap névtelenül. Nem Tyrell Biggs, az erő mintaképe, erősebb nála, mert ha valami fáj is, képes mosolyogni. Ő nem Thomas Mann, aki elég bátor volt ahhoz, hogy a fasizmus közepén megírja a Mario és a varázslót, ő ennél bátrabb, hiszen a szeretteiért képes félretenni az álmait. Biztonságosabb benne hinnem, mint egy emberben, akit nem fogok ismerni, mert róla sohase fog összetörni a bennem kialakult kép, ennek az az oka, hogy a hibáit is ismerem. Mindenki a példaképére akar hasonlítani, a gyerekek farsangkor Batmannek öltöznek, mások mikor felismerik, hogy nem lehetnek olyan bámulatosak, mint az álmukban elképzelt lovag, feladják és tovább lépnek. Egyikünk sem lehet hiba nélküli, mindnyájan fehér lapok vagyunk, amiket az élet beszennyez. És az én hősöm ezt elfogadja, de mégis megpróbálja a legjobbat kihozni magából ezért lesz emberséges, ezért választottam őt, mert rá képes leszek hasonlítani anélkül, hogy megtörnék.
Az én példaképem az anyukám. És neki van előnye Sylvester Stalloneval szemben, finom sütit süt.  


Megtanított tisztelni az embereket
(Micimackók, Zrínyi iskola, Kaposvár)

A példaképem az az ember, aki életet adott nekem, az anyukám. Sok minden miatt felnézek rá, ő a világ legcsodálatosabb embere. Rengeteg mindenre megtanított engem, például főzni, mosni, sütni, szeretni, tisztelni az embereket, és eltűrni, ha bántanak. Azért szeretnék édesanyámra hasonlítani, mert mindenhez ért, magabiztos, okos, kedves, őszinte és vezéregyéniség. Ha megkérjük valamire, ő azonnal segít nekünk. Mindig jót akar nekünk, soha sem bántana engem és a két testvéremet. Napközben dolgozik, délután gyereket nevel, ami lássuk be, néha nem könynyű, ha az embernek három gyereke van. Nagyon szeretem az anyukámat és olyan szeretnék lenni, mint ő.


Boldog családot teremtek én is
(Molnár Beáta, Szemtelen Szőlőszemek, Gyakorló iskola)

Sok olyan ember van, akitől tanultam eddigi életem során, akire felnézek. Elsőként a szüleimet említeném, akik ideális, boldog családot teremtettek. Ezt a boldogságot szeretném elérni én is. A szüleim, akik életet adtak, nevelnek, akiktől mindig tanulhatok valamit. Remélem, én legalább ilyen jó szülő leszek.
Példaképem a tánctanárnőm is, aki az önfeledt táncra tanított. Neki köszönhetem, hogy ha táncolok, mindig színpadon érzem magam, reflektorfényben. Olyankor a boldogság egy karnyújtásnyira van, bármennyire is letört vagyok, fáradt, vagy szomorú.
Példaképeim az írók, költők, akik megérintik a lelkem és elvarázsolnak. Verseik, regényeik mintául szolgálnak, segítséget nyújtanak, hogy talán egy-két évszázad múltán a diákok többek között az én verseimet is elemezzék, olvassák és fejből megtanulják.
S talán legfőbb példaképem a nagymamám. Ő csodálatos szülő volt, levele, mit nekem írt, könnyeket csal a szemembe. Ő az, kire legfőképpen felnézek. Akitől annyit tanultam, és tanulhatnék még – ha lenne rá lehetőségem.


Én is így törődöm majd a gyerekeimmel
(Toldi-sokk, Toldi iskola, Kaposvár)

Az én példaképeim a szüleim. Tőlük tanultam beszélni, járni... Egész életemben gondoskodtak rólam. Anyu finom ételeket főz nekem, apa pedig szebbnél szebb helyekre elvitt. Nagyon sok jó tulajdonságuk van, amik példaértékűek. Jószívűek, kedvesek és odaadóak, mindig segítenek, ha kell a házi feladat megírásában, és az otthoni teendőkben. Én is ugyanilyen gondoskodó ember szeretnék lenni. Ha majd nekem lesznek gyerekeim, én is megpróbálok ugyanígy törődni velük. 

mégis ők a példaképek. Anyukák és apukák, akik valamit nagyon tudnak. Nárciszok -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!