Ladik

2011.04.13. 08:51

Néptáncosok nyerték a Ladikot

Tartalmas interjúk, látványos bemutatkozások, komikus szerepjátékok. Idén is remekeltek a ladikos diákok a médiavetélkedőn.

Meiszterics Eszter

Fürkésző tekintetek sorakoztak a nyolc asztal körül a Kapos Hotel Kristálytermében pénteken. Nyolcszor öt hetedik-nyolcadik osztályos tanuló gyűlt össze azért, hogy a legjobbat hozzák ki magukból azon a médiavetélkedőn, melyet immár hatodik alkalommal rendezett meg a Somogyi Hírlap. A Lapot a diákoknak! (Ladik) olvasóvá nevelési programban eddig közel ötven somogyi általános iskola, és több mint 120 gyerek vett részt, ebben a tanévben pedig húsz iskola jelentkezett a Ladikra.

A nyolc legjobb csapat jutott el a megyei döntőig, ahol elsőként a diákok fantáziájára volt szükség. Az Új Föld nevű projektet a vetélkedő alatt végig írhatták a gyerekek, arra voltunk kíváncsiak, hogy képzelik el az iskolát egy másik bolygón. Voltak, akik képzeletben a Szaturnuszra jártak kocogni, másoknak meg csak tíz órakor kezdődött a tanítás, de akadtak, akiket robottanárok tanítottak az áhított oktatási rendszerben.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A győztes csapat
[/caption]

A tanulók ezt követően olvasói levelet írtak egy fiktív szituációban, majd következtek a bemutatkozó műsorok. A gyerekek előre tudták ezt a feladatot, így versikékkel, prezentációkkal, zenés és táncos műsorral is készültek. Míg az egyik marcali csapat humorával és ötletességével nyűgözte le a zsűrit, addig a toldisok külön erre az alkalomra írt dallal készültek gitárkísérettel, ám a legnagyobb sikert a másik marcali csapat aratta: a négy lány, egy fiú formáció népviseletben érkezett, a fiú kalapban, csizmában, a lányok fonott hajjal, remek hangulatot teremtettek népdalos bemutatkozó műsorukkal.

Miközben kitöltöttek egy sajtóműfajos totót és spontán indulót írtak, a memóriájukra is szükség volt. Ennél a feladatnál talán kicsit magasra tettük a mércét, mert néhány perces memorizálás után aligha tudták a helyes válaszokat a gyerekek a Somogyi Hírlappal kapcsolatos kérdésekre. Miután a tanulók többsége utolérhetetlen SMS-írásban, ezt ki is használtuk, és megadott karakterszám alapján kértünk tőlünk egy kis színes tudósítást.

A java azonban még hátra volt! A népszerű Beugró című szituációs játékot alapul véve különböző élethelyzeteket játszottak el a gyerekek: volt közöttük ideges rikkancs, de komikus és csábító kézbesítő is, nagy tapsot kapott az ironikus előfizető és a mogorva újságíró, nem különben az álmos zsurnaliszta, aki interjút is készített mindeközben.
Ahogy az elmúlt években, most is meghívást kaptak olyan kaposvári közszereplők, akikkel interjút készíthettek a fiatalok. Bár ez minden alkalommal nagy izgalmat vált ki a gyerekekből, évről évre azt látjuk: hihetetlenül talpraesettek, ügyesek a kérdezésben, és ami fontos, őszintén kíváncsiak.

Elsőként a Firkászok kis riportere kérdezte a Kaposvári Rákóczi FC labdarúgóját, Balázs Benjámint. A beszélgetésből kiderült: a futballista abszolút sportos családból származik, szülei és nagyszülei is versenyszerűen sportoltak, így nem csoda, hogy ezt a pályát választotta Benjámin, akinek eddig 42 NB I-es meccse volt, és gólt is szerzett már.

Utánuk a marcali Noszlopy iskola néptáncos szekciója következett az interjúval, Philipp Flóriánnak nagy mázlija volt, Stéger Dánielt, a Roppantós Táncegyüttes művészeti vezetőjét húzta ki a borítékból, így mi tagadás: volt közös témájuk. Igazán profi interjút hallhattunk ebből adódóan, a műsorszámok és gyakori próbák mellett a tájegységekről is kérdezte a marcali fiú a táncost. Flóriánt kiemelkedő teljesítményéért később különdíjjal is jutalmaztuk.

A Lapraforgók csapata Varga Zsuzsával, a Csiky Gergely Színház színművésznőjével beszélgetett. Ebből megtudhattuk, hogy a művésznő imád sanzonokat és népdalokat énekelni, és Domján Edit a példaképe, róla írta a diplomamunkáját is. Az interjú kicsit túlment a megszabott időkorláton, így sajnos nem jutott idő Varga Zsuzsát nagy szenvedélyéről, a lovas-íjászatról kérdezni.

A művészéletnek ezzel nem volt vége, Sarkadi Kiss János színművészt figyelemmel hallgatták végig a diákok, miközben a Mackó Hírlap kis újságírójának arról beszélt, miért választotta ezt a pályát.
A MédiÁsok csapata Maloveczky Miklós műsorvezetőt faggatta, elsősorban kaposvári rádiós munkájáról. Az interjú által bepillantást nyertek a gyerekek a gyártásvezetői munka érdekességeibe. Megtudták mi kell a jó reklámhoz, mik azok a reklám spotok és miért fontos a zenei-prózai világ ismerete. A kérdező, a marcali iskola diákja, Jandrics András különdíj-ban részesült a kiváló interjúért.



A gyakorlós Szemtelen Szőlőszemek csapatának riportere, Molnár Beáta szintén különdíjat kapott. Ő Jusits Zsolttal, a Megarox Társulat alapító tagjával készített interjút. Az énekesről megtudhatták a gyerekek, hogy sok-sok évvel ezelőtt a néptánccal kezdte a színpadi szereplést, de saját lemezéről és példaképéről, Varga Miklós musicalénekesről is beszélt a diákoknak.

A Toldi-sokk riportere szintén szép feladatot kapott: Balogh Krisztinával, Kaposvár főépítészével beszélgetett a város imázs-építésről, és az is kiderült interjúalanyáról, hogy bár eredetileg reál beállítottságú volt, mégis a műemlékvédelem felé orientálódott.
Pálné Gergely Mónika rendőr századost a Black Cats csapattagja kérdezte arról, mikor döntötte el, hogy rendőr szeretne lenni. A százados pedig bevallotta: már hároméves korában bejelentette ezt a szüleinek. Munkája mellett arról is mesélt, hogy korábban kacérkodott a kommunikációval, erről diplomát is szerzett.

A pontösszesítést feszült várakozás előzte meg. A marcali Noszlopy iskola Ladi.(co)Média csapata végig kiegyensúlyozottan szerepelt, így a pontszámok alapján ők képviselik megyénket az országos Ladik médiavetélkedőn Bikalon június 14-16-a között.
A második helyen nem sokkal lemaradva a Gyakorló iskola „Szemtelen Szőlőszemei” végeztek, a Toldi iskola Toldi-sokk csapata pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!