Film

2017.07.06. 14:13

Ötven éve halt meg az Elfújta a szél sztárja, Vivien Leigh

Vivien Leigh, az első Oscar-díjas angol színésznő mindössze húsz filmet forgatott, de olyan alakításokkal írta be magát a filmtörténetbe, mint az Elfújta a szélben Scarlett O'Hara, vagy A vágy villamosában Blanche.

Vivian Mary Hartley néven született 1913. november 5-én az indiai Dardzsilingben, angol apa és francia-ír anya gyermekeként. Első színházi élményének hatása alatt döntött úgy, hogy maga is színésznő lesz, az iskolai színtársulatban főként Shakespeare-szerepeket játszott, 1938-ban barátnőjével, Maureen O'Sullivannel, a Tarzan-filmek későbbi Jane-jével egy filmben is szerepeltek.

Első házasságát 19 évesen kötötte Leigh Holman ügyvéddel, választásának oka pedig igen egyszerű volt: a férfi ugyanis nagyon hasonlított Vivien ideáljára, Leslie Howardra. A kapcsolat azonban nem alakult túl rózsásan, a férfi ugyanis nem szerette a „színházi népséget”, ezért Vivien felhagyott színi tanulmányaival.

Az ünnepelt szépség

Mivel azonban színészet iránti vágya nem csillapodott, lánya születése után nemsokkal, 1934-ben már első filmjét forgatta, amelynek címe A dolgok jóra fordulnak volt. A következő évben a színpadon is bemutatkozott, a kritika pedig elragadtatott hangon ünnepelte tehetségét s még inkább szépségét. Ekkorra már maga mögött hagyta hétköznapi csengésű nevét, előbb csak férje nevét vette fel, majd a filmproducer Korda Sándor nyomására keresztnevében is változtatott egy betűt, így „született meg” Vivien Leigh.

Egy előadás után, a díszletek mögött találkozott először az akkor még házas Laurence Olivier-vel, barátságuk hamarosan átcsapott szerelembe. Nemsokára össze is költöztek, ám kapcsolatukat csak évek múlva törvényesíthették, mert hosszú ideig egyikük házastársa sem járult hozzá a váláshoz. Hollywoodban a szerelmesek meghívást kaptak az Elfújta a szél című film leglátványosabb jelenete, Atlanta felgyújtásának forgatására, s amikor a producer megpillantotta az angol szépséget, habozás nélkül neki adta Scarlett O'Hara szerepét, holott arra már Katharine Hepburnt választotta ki.

Sikerek és depresszió

Minden idők egyik legsikeresebb filmje 1939-ben tíz Oscar-díjat gyűjtött be. A huszonhat éves Leigh 143 perces jelenléte a filmvásznon máig a leghosszabb alakítás a kitüntettek között. Emlékezetes csókjelenete Clark Gable-lel ma is előkelő helyen szerepel az ilyen témájú listákon, pedig a színésznő elég kényszeredetten fogott a felvételhez,

zavarta ugyanis Gable dohányszagú lehelete.

Ugyanakkor maga is erős dohányos volt, a forgatások során előfordult, hogy négy doboz cigarettát is elfüstölt.

A magánéletében mindig is ingatag, kiszámíthatatlan színésznőt mániákus depresszió gyötörte, többször is idegösszeomlást kapott. Egyebek között meggyőződése volt, hogy kis termetéhez képest nagy a keze, s hogy rejtegesse, több mint 150 pár kesztyűt szerzett be, ez a közönséget azonban egyáltalán nem zavarta. 1951-ben megkapta második Oscar-díját Blanche szerepéért, A vágy villamosa című filmben Marlon Brando oldalán nyújtott alakításáért.

Pályafutása során húsz filmet forgatott, az utolsót Bolondok hajója címmel 1965-ben. Mind közül a legkedvesebbnek az 1940-es, a második világháború alatt játszódó Waterloo híd című romantikus dráma főszerepét tartotta, ezek az alkotások azonban már meg sem közelítették az Elfújta a szél sikerét.

Vivien és Olivier, a filmtörténet egyetlen olyan házaspárja, amelynek mindkét tagja a házasság alatt kapta Oscar-díját, 1960-ban elvált ezután 1967. július 8-án bekövetkezett haláláig John Merivale színész volt a társa, hamvait a lakóhelye közelében lévő tóba szórták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!