élj úgy, hogy ha lepereg...

2017.09.01. 19:26

Egy évtizede ment el a kalandor Steve Fossett

Tíz éve, 2007. szeptember 3-án halt meg Steve Fossett amerikai üzletember, kalandvágyó milliomos, aki öt sportágban 116 világrekordot állított fel, mégis egy rutinrepülés során vesztette életét.

James Stephen Fossett 1944. április 22-én született a Tennessee állambeli Jacksonban, de Kaliforniában nőtt fel. A kalandok és kihívások iránti érdeklődése már gyerekkorában megmutatkozott. Kitartásáról és szívósságáról árulkodik, hogy tizenhárom évesen már elérte a legmagasabb cserkésztiszti rangot.

A Stanford Egyetemen közgazdaságtant tanult, diáktársai közül nemcsak eredményeivel, hanem vakmerő vállalkozásaival is kitűnt. Egyszer például fogadásból kiúszott a már bezárt, a parttól két kilométerre fekvő Alcatraz-szigeti börtönig, és megpróbált egy feliratot kitűzni a falra, de az őrök megakadályozták. 1968-ban a Washington Egyetemen üzleti diplomát szerzett, majd 1973-ban a Merrill Lynch banknál helyezkedett el. Ekkor már dollármilliókat keresett, de többet akart, mint pusztán a megélhetéséért dolgozni. Szokásává vált, hogy minden évben hat hétre elvonult a hegyekbe, hogy állóképességét javítsa.

1995-ben elsőként repülte át egyedül hőlégballonnal a Csendes-óceánt. 2002-ben (öt sikertelen kísérlete után) ő lett az első ember, aki egyedül, leszállás nélkül kerülte meg a Földet hőlégballonnal. A több mint 33 ezer kilométeres út megtételéhez 13 napra, 8 órára és 33 percre volt szüksége. 2004-ben kormányozható léghajójával 111,8 kilométeres sebességet ért el, amivel szintén világcsúcsot állított be.

Nevéhez 23 gyorsasági és 9 távolsági vitorlás rekord fűződött. Egyebek között ő szelte át leggyorsabban az Atlanti- és a Csendes-óceánt, a La Manche-csatornát, kerülte meg a Brit-szigeteket, ő tette meg a leggyorsabban a Miami és New York közötti távot. 2004-ben 58 nap, 9 óra, 32 perc és 45 másodperc alatt kerülte meg a Földet, amivel világrekordot állított be, és ez még ma is az ötödik legjobb eredmény.

A repülés területén is számos rekordot állított fel. 2005-ben GlobalFlyer nevű szuperkönnyű sugárhajtású repülőgépén leszállás és üzemanyag-feltöltés nélkül repülte körbe a Földet. 2006-ban megdöntötte az egyszemélyes távrepülés időrekordját, 76 órát és 45 percet töltött a levegőben, miközben ismét megkerülte a Földet, sőt az út hossza érdekében kitérőt is tett. Ugyanabban az évben vitorlázógéppel állított fel magassági világrekordot, az Andok fölött 15 460 méterre, a sztratoszférába emelkedett.

Emellett a hegymászásban is jeleskedett: hat földrészen – köztük az Antarktiszon is – megmászta a legmagasabb csúcsokat, de a Mount Everestre asztmája miatt nem indult el. Sikeresen teljesítette az Alaszkát átszelő, 1600 kilométeres Iditarod kutyaszánversenyt, a hawaii Ironman triatlont és a száz mérföldes coloradói ultramaratont, átúszta a La Manche-csatornát, volán mögé ült Le Mans-ban a híres 24 órás autóversenyen és a Párizs-Dakar ralin.

2007. szeptember 3-án egy nevadai farmról szállt fel kisgépével, hogy megfelelő terepet keressen következő kalandjához, a szárazföldi autós sebességrekord megdöntéséhez. Miután nem tért vissza a megadott időben, száznál több repülőgép és több ezer önkéntes indult felkutatására, de nem akadtak nyomára. A milliomost felesége kérésére 2008 februárjában hivatalosan halottnak nyilvánították.

Az év októberében egy hegymászó a Sierra Nevada keleti oldalán rátalált Fossett igazolványaira és egy ruhadarabjára, majd a repülőgép roncsai és a milliomos maradványai is előkerültek. A vizsgálat szerint a gépet egy lefelé irányuló hirtelen légmozgás csapta a hegyoldalnak, és Fossett azonnal életét vesztette.

(Borítókép: AFP PHOTO / Carl de Souza)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!