Bulvár-celeb

2024.03.20. 17:25

Micsoda felfedezés! Aki rágózik, egészségesebb lesz

Egy új kutatás szerint egészségesebb, aki rendszeresen cukormentes rágógumit rág.

Lufit fújni nem muszáj a rágógumiból, elég ha rágjuk...

Fotó: Prostock-studio

A Journal of the American Nutrition Association című folyóiratban megjelent tanulmány készítése során a Tufts Egyetem kutatócsoportja az amerikai Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) adataira támaszkodott. Ez egy olyan adatbázis, amely az amerikai lakosok egészségi állapotát és táplálkozási szokásait követi nyomon – írja az Origo.

A szakértők három előnyét azonosították a cukormentes rágógumik fogyasztásának.

Az első, hogy összefüggést találtak a cukormentes rágó és a jobb étrend között. A cukormentes rágót fogyasztók ugyanis egészségesebben táplálkoznak, mint azok, akik egyáltalán nem rágógumiznak.

A cukormentes rágógumit fogyasztóknál jól kimutathatóan csökkent a cukorbevitel és kevesebbet is nassoltak a főétkezések között. A rágógumizás emellett bizonyítottan pörgeti az anyagcserét is. Az étkezés előtti rágógumizás csökkenti a kalóriadús ételek és a hozzáadott cukrok bevitelét, így javítja az általános étrendet.

Végül a fentiekkel összefüggésben a cukormentes rágógumi segíthet az egészségesebb életmódbeli szokások kialakításában.

A fogakat is védi

Korábbi tanulmányok szerint a cukormentes rágó védi a fogzománcot, és jelentősen csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. Ez azért fontos, mert a szájüregi betegségek számos súlyos krónikus betegséggel, köztük a cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri betegségekkel és az elhízással hozhatók összefüggésbe. Emellett a szájüreg rossz állapota olyan mentális problémákat okozhat, mint a depresszió vagy a szorongás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!