Atlétika

2022.07.17. 12:33

Újra egy amerikai a világ leggyorsabb embere, ez szoros volt! (videó)

Az egyesült államokbeli Eugene-ben zajló atlétikai világbajnokságon az amerikaiak a tokiói olimpia után visszafoglalták a „királyszám”, a klasszikus férfi 100 méteres síkfutás trónját, és nem is akárhogyan: az első három helyen hazai versenyző végzett, az aranyérmet pedig Fred Kerley szerezte meg 9,86 másodperces idővel.

Tavaly a tokiói olimpián férfi 100 méteren nem kis meglepetésre az olasz Lamont Marcell Jacobs győzött 9,80 másodperces idővel, megelőzve az amerikai Fred Kerley-t (9,84) és a kanadai Andre De Grasse-t (9,89) – a fináléban 0,1 m/sec-os hátszél fújt. A vb-címvédő amerikai Christian Coleman – aki 2019-ben Dohában 9,76 másodperccel nyert 0,6-os hátszélben – nem indulhatott az olimpián, a doppingellenőrzések elmulasztása miatt kapott másfél évre mérsékelt eltiltását töltötte.

Jacobs és Coleman idén márciusban a belgrádi fedett pályás vb-n összecsapott 60 méteren, és a döntőben mindketten 6,41 másodperces idővel vágódtak be a célba, a célfotó alapján azonban Jacobs lett az aranyérmes. Az olimpiai bajnok a szabadtéri szezon elején aztán májusban a savonai versenyen, amit 100 méteren 10,04-gyel nyert meg, combizomsérülést szenvedett. Júniusban edzésbe állt, és most eljött a világbajnokságra, ahol előfutamában 10,04-gyel a második helyen végezve könnyedén lépett tovább az elődöntőbe. Utána azonban bejelentette, hogy visszalép a folytatástól, mert újra előjöttek a fájdalmai, és nem akar kockáztatni egy újabb, komoly sérülést.

A vb-n elméletileg minden számban nemzetenként hárman indulhatnak, ám a címvédők automatikusan szabad kártyát kapnak, így 100 méteren Colemannel együtt négy amerikai szállt harcba az érmekért, a címvédő mellett Kerley, Marvin Bracy és Trayvon Bromell. A vb előtt az idei világranglistát Kerley vezette 9,76 másodperccel, megelőzve Bromellt (9,81), a kenyai Ferdinad Omanyalát, Bracy-t és a jamaicai Yohan Blake-et, ők mindhárman 9,85-ös idővel rendelkeztek. A 32 éves jamaicai 2011-ben megnyerte a tegui vb-t; ott történt, hogy legendás honfitársát, Usain Boltot kizárták, mert kiugrott a rajtnál.

A vb-döntő most a papírformának megfelelően amerikai sikert hozott, és emellett elképesztően szoros versenyt, hiszen az első és a harmadik helyezett között mindössze két századmásodperc volt! S a dobogót elfoglalták a hazai sprinterek: Kerley győzött 9,86 másodperces idővel, Bracy és Bromell egyaránt 9,88-at futott, a célfotó alapján előbbi lett az ezüst-, utóbbi a bronzérmes. Coleman hiába rajtolt remekül, végül 10,01-gyel csak a hatodik helyen zárt a döntőben, amelyben 0,1-es ellenszél fújt. De Grasse, Blake és Omanyala már az elődöntőben elvérzett.

A teljes cikk, részletes eredményekkel ITT olvasható.

Borítókép: Fred Kerley az olimpiai ezüst után világbajnoki aranyat nyert / AFP/ Jewel SAMAD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában