Európai Szuperkupa

2023.08.17. 10:25

Guardiola 36 trófeánál tart a tizenegyesekkel megnyert döntő után (videó)

Az Európai Szuperkupa-győztes Manchester City labdarúgócsapatának vezetőedzője szerint egy ilyen kiegyenlített összecsapás az idénynek ebben a szakaszában olyan, mint a pénzfeldobás.

MW

A Manchester City játékosai ünnepelnek a trófeával a labdarúgó Európai Szuperkupa Manchester City - Sevilla mérkőzése után a pireuszi Karaiszkakisz Stadionban 2023. augusztus 16-án. A Bajnokok Ligájában címvédő Manchester City 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel 5–4-re győzött, és először hódította el a labdarúgó Európai Szuperkupa trófeát

Forrás: MTI/AP

Fotó: Thanászisz Sztavrakisz

Josep Guardiola a szerdai pireuszi találkozót követően – melyen Bajnokok Ligája-győztes csapata 1–1-es döntetlent játszott az Európa-liga címvédőjével, a Sevillával, majd tizenegyesekkel 5–4-re nyert – kiemelte, együttesének fontos volt a győzelem azután, hogy az Arsenallal szemben másfél hete ugyancsak büntetőpárbajban kikapott az angol Szuperkupáért rendezett meccsen.

GUARDIOLA, Josep
Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője a labdarúgó Európai Szuperkupa Manchester City–Sevilla mérkőzésén a pireuszi Karaiszkakisz Stadionban 2023. augusztus 16-án
Fotó: Thanászisz Sztavrakisz / Forrás: MTI/AP

Kiemelte az egyenlítő gólt szerző Cole Palmert, aki szerinte a találatán kívül azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy karakteresen játszott. Ugyancsak dicsérte kapusát, a brazil Ederson Moraest, akinek a bravúrjaira szükség volt a második félidő elején, hogy a City meccsben maradjon.

Ha a Sevilla megszerezte volna második gólját, lehetetlen lett volna visszajönni

– ismerte el.

Bár a City jórészt meddő fölényt alakított ki, Guardiola csak a második félidő elején látott problémákat, a veszélyes sevillai támadások után szerinte megint sokat passzoltak, és úgy nézett ki, a Manchester City lesz képes megnyerni a mérkőzést.

Nem volt kilencvenpercnyi tökéletes játék, de a Sevilla tapasztalt csapat

– vélekedett a katalán tréner, aki jelezte, ünneplés nem lesz, „még egy korty alkohollal sem”, egyúttal ironikusan köszönetet mondott a Premier League-nek, hogy vasárnap vagy hétfő helyett már szombaton játszanak a Newcastle-lal.

Josep Guardiola 36 trófeánál tart

Josep Guardiola, a labdarúgó európai Szuperkupát elhódító Manchester City mestere edzői pályafutásának 36. trófeáját gyűjtötte be az által, hogy a Bajnokok Ligájában címvédő angol csapata szerda este az 1-1-et követő büntetőpárbajban legyűrte az Európa-liga-győztes Sevillát.

A pireuszi mérkőzés megnyerésével a 15 éve edzősködő spanyol szakember minden idők második legsikeresebb trénere lett – írta csütörtöki értékelésében a futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

Guardiola a román Mircea Lucescut előzte meg, aki 35 címet gyűjtött csapataival 42 évi pályafutása alatt. E tekintetben az élen nagy fölénnyel áll a főképpen a Manchester Uniteddel sikert sikerre halmozó skót Alex Ferguson, aki 49 trófeát nyert összesen 39 évnyi szakvezetősködése alatt.

GUARDIOLA, Josep
Josep Guardiola, a bajnok Manchester City spanyol vezetõedzõje a trófeával a labdarúgó Bajnokok Ligája döntõjében játszott Manchester City-Internazionale mérkőzést követő eredményhirdetésen az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban 2023. június 10-én
Fotó: Martin Divisek / Forrás:  MTI/EPA

Az IFFHS kiemelte, hogy Guardiola eddigi négy Szuperkupa-fellépésén kivétel nélkül diadalra vezette együtteseit, beérve a szintén négy ilyen sikernél tartó olasz Carlo Ancelottit. A spanyol mester az első edző ugyanakkor, aki három csapatával is Szuperkupa-győztes lett: a City mostani sikere előtt az FC Barcelonával 2009-ben és 2011-ben, a Bayern Münchennel pedig 2013-ban győzedelmeskedett.

A statisztika szerint a Bajnokok Ligája-győztes és az Európa Liga-első évenkénti találkozója az utóbbi időkben rendre az előbbi gárda diadalát hozza: a legutóbbi 11 ilyen összecsapásból tízet a BL-címvédő nyert meg, a kivétel 2018-ban volt, amikor a spanyol "házifináléban" az Atletico Madrid EL-győztesként verte a Real Madridot 4-2-re.

Először győzött a Manchester City

A Bajnokok Ligájában címvédő Manchester City 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel 5–4-re nyert szerdán az Európa-liga-győztes Sevilla ellen a labdarúgó Európai Szuperkupáért kiírt pireuszi mérkőzésen, ezzel először hódította el a trófeát.

A második számú európai kupasorozatban rekorderként hétszeres győztes andalúziai csapat története során hetedszer játszhatott a trófeáért, de csupán az elsőnél, még 2006-ban járt sikerrel, azóta hat összecsapásán alulmaradt. Ezzel szemben a szigetországi gárda most debütált a Szuperkupáért kiírt találkozókon, diadalával pedig a 25. klub lett – és a hatodik angol –, amely elhódította a serleget.
 

Európai Szuperkupa:
Manchester City (angol)–Sevilla (spanyol) 1–1 (0–1) – tizenegyesekkel: 5–4

Pireusz, Karaiszkákisz Stadion, 29 207 néző, v.: Francois Letexier (francia)

gólszerzők: Palmer (63.), illetve En-Nesziri (25.)

Manchester City:
Ederson – Walker, Akanji, Gvardiol, Aké – Kovacic, Rodri – Palmer (Álvarez, 85.), Foden, Grealish – Haaland

Sevilla:
Bono – Jesús Navas (Montiel, 83.), Badé, Gudelj, Acuna – Jordán, Rakitic – Ocampos, Óliver Torres (Juanlu, 74.), Lamela (Suso, 93.) – En-Nesziri (Rafa Mir, 93.)

   

   


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában