Australian Open

2024.01.25. 15:18

Rovott a múltja, de nem játszhat balhés döntőt az ukrán játékos

A fehérorosz Arina Szabalenka ellenfele a kínai Cseng Csin-ven lesz az AO fináléjában, aki élete első Grand Slam-döntőjére készülhet.

MW

A kínai Cseng Csin-ven az ukrán Dajana Jasztremszka ellen játszik az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság női egyesének elődöntőjében Melbourne-ben

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mast Irham

A címvédő Arina Szabalenka jutott be elsőként a női egyes fináléjába az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A másik ágon Cseng Csin-ven bő másfél óra alatt győzte le ukrán ellenfelét, a selejtezőből indult Jasztremszkát. 

A kínai teniszező az első Grand Slam-döntőjére készülhet, másképp, nem lesz ukrán–fehérorosz párosítású finálé. 

Igaz, Jasztremszka másért számít rovott múltű teniszezőnek.

A fehérorosz Szabalenka eddig egyetlen szettet sem vesztett az idei Australian Openen, ahol a mostani, 1 óra 42 perces találkozója volt a leghosszabb meccse. Érdekesség, hogy a másik elődöntő, ahol a kínai Cseng Csin-ven nyert, szintén pontosan 1 óra 42 percig tartott.

Esélyt sem adott a címvédő 

A tizenkilenc éves amerikai Coco Gauff a fehérorosz Arina Szabalenkával legutóbb éppen a New York-i Grand Slam-torna döntőjében találkozott. Ezúttal nem sok esélye volt a győzelemre a fiatal amerikainak. Az első felvonásban hat brékkel jutottak el a felek a rövidítéshez, amely a 25 éves Szabalenka egyértelmű fölényét hozta, majd a folytatásban a minszki teniszezőnek egyetlen brék is elég volt a diadalhoz az amerikai ellenfelével szemben. 

A címvédő fehérorosz játékosnak jó esélye van, hogy tizenegy éve nem látott bravúrt hajtson végre a szombati döntőben. 

Legutóbb éppen honfitársa, Viktorija Azarenka nyert egymás után kétszer Melbourne-ben. 

Cseng első döntőjére készülhet 

A 12. helyen kiemelt Cseng Csin-ven a világranglistán 93. Dajana Jasztremszkával csapott össze. Utóbbi a profik 1968-as beengedése óta – Christine Storey 1978-as menetelése után – a második selejtezős a nőknél, aki a négy közé került az Australian Openen – írta meg a Magyar Nemzet. Jasztremszkát 2021-ben dopping miatt eltiltották, de aztán felmentették. A visszatérése látványosra sikeredett, de a kilencedik akadályon már nem jutott túl. A nyitószettben a kínai teniszező egyszer, ukrán ellenfele pedig kétszer vesztette el az adogatását, majd a második felvonásban ugyanez a forgatókönyv valósult meg.

A 21 éves ázsiai játékos első Grand Slam-döntőjére készülhet. Szombaton Szabalenka vár rá, akivel eddig egyszer került szembe: a tavalyi US Open negyeddöntőjében a fehérorosz játékos győzött. Ami a férfiakat illeti: Alexander Zverev ellenfele az elődöntőben Danyiil Medvegyev lesz. Az orosz a nyolcadik Grand Slam-elődöntőjére készülhet – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A másik ágon a világelső Novak Djokovics és az olasz Jannik Sinner jutott a legjobb négy közé, pénteken derül ki, hogy ki lesz a két finalista. 

Australian Open, női elődöntő

Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Gauff (amerikai, 4.) 7:6 (7-2), 6:4 Cseng (kínai, 12.)–Jasztremszka (ukrán) 6:4, 6:4 A döntő párosítása: Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Cseng (kínai, 12.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában