Brave Warrior 2017

2017.07.20. 15:18

Simicskó István Várpalotán – civil lakosságot is szimuláltak a katonák

A több nemzetet képviselő katonák együttműködését és helytállását emelte ki a honvédelmi miniszter a Brave Warrior 2017 elnevezésű, a Magyar Honvédség központi gyakorló- és lőterén zajló hadgyakorlatra ellátogatva csütörtökön Várpalotán.

A gyakorlaton a visegrádi országok – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – katonái mellett amerikai, brit, horvát és román egységek vesznek részt.

A miniszter hangsúlyozta: az államok azért jöttek létre, hogy garantálják az állampolgárok biztonságát, ennek érdekében azonban folyamatosan dolgozni kell, fel kell készülni az esetleges konfliktusokra.

Közölte, nagy kihívást jelent az, hogy a haderőt a mai korhoz kell igazítani, ezért vonták be a hadgyakorlatba a „nem konvencionális elemeket”, vagyis a civil lakosságot szimuláló katonákat is.

Simicskó István kiemelte, hogy a V4-ek soros elnökeként katonai értelemben is nagy a felelőssége Magyarországnak, hozzátéve: tovább szeretnénk erősíteni a kapcsolatot Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal, és a béke érdekében szövetségesei vagyunk a környező országoknak. A miniszter szólt arról is, hogy a mai kor kihívás elé állítja a honvédséget, erre válaszul megjelent a modern eszközöket alkalmazó „hibrid hadviselés”.

Benkő Tibor vezérezredes arról beszélt, hogy a bemutatott gyakorlat a katonák kiképzésének és a feladatok végrehajtásának komplexitását mutatta. Közölte: a Brave Warrior 2017 gyakorlat a Saber Guardian nemzetközi gyakorlatsorozat része, amely 2017 júliusában zajlik Magyarországon, Romániában és Bulgáriában, 22 ország mintegy 25 ezer katonájának részvételével.

Benkő Tibor azt mondta, a bemutatott gyakorlat jól példázza, hogy a katonák felkészítése megtörtént, a képességük pedig garantálja a biztonságunkat. A vezérezredes arról is beszélt, hogy több ezer katonánk teljesít szolgálatot a határ mentén és lát el békefenntartó feladatokat, lövész századunk jelen van Észtországban, mindemellett képes volt a honvédség a hadgyakorlat eredményes bemutatására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!