vizes vb

2017.07.26. 14:13

A világbajnokság a rendőrök szemével

Magyarország eddigi legnagyobb sporteseménye, a 17. FINA világbajnokság biztonságának megteremtésében a rendőrség is közreműködik. Feladataikról a police.hu cikkében számoltak be munkatársaik.

A rendőrség tájékoztató cikkéből kiderül, hogy a világbajnokság létesítményeit egy-egy helyszínparancsnok felügyeli. – Alapelv, hogy a helyszínparancsnok éljen együtt a rendezvénnyel – mondja Kutsera-Juhász Bettina őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) osztályvezetője a Városligetnél, aki reggelente személyre szabott eligazítással kezdi a szolgálatot, majd végigjárja az általa felügyelt helyszín beléptetési pontjait.

A belépőhelyeken bombakutató képzettségű rendőrök dolgoznak, a kapukon kívül gyalogos, kerékpáros, lovas, robogós és gépkocsizó járőrök vigyáznak a rendre. A helyszíni irányítás központjaiban a kamerák képeit figyelő bűnügyesek azonnal mozgósítják a legközelebbi járőrt, ha beavatkozást kívánó helyzetet látnak. Kutsera-Juhász Bettinától megtudjuk, hogy járőreik például többször észreveszik, hogy egy-egy autónak lehúzva maradt az ablaka. Ilyenkor a tulajdonosok megérkezéséig polgárőrök segítségével vigyáznak az értékekre.

– Naponta más helyszínen látom el a parancsnoki teendőket, mindenhol nyugalom van. Az idegen nyelvet beszélő kollégák a hozzánk forduló külföldiek útbaigazításában, problémáik megoldásában is segédkeznek – ezt már Papi Gergely, a BRFK alezredese mondja a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodánál.

A nyíltvízi úszásnak helyet adó Balatonfüreden július 21-én véget értek a versenyek. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság már tavaly úgy ütemezte a hajófelújításokat és vizsgáztatásokat, hogy minden készen álljon a világbajnokság idejére. – A versenyhelyszín öblében hajózási zárlatot rendeltünk el, az itt horgonyzó járművek elszállítására pedig időben felhívtuk a tulajdonosok figyelmét – mondja Horváth László ezredes.

Hozzáteszi: a rendőrség felelőssége volt a pálya karbantartása is, amelyet reggelente át kellett adnia a szervezőbizottságnak úgy, hogy minden hajnalban ők építették újra és ők mérték ki a távokat. – A verseny közben pedig folyamatosan figyeltük az úszók mozgását. Ha valaki túlhajtotta magát vagy a tűző naptól rosszul lett, azonnal biztonságba helyeztük. Hajókra gyűjtöttük azokat is, akiknek nem sikerült szintidőn belül teljesíteniük a távot – árulja el.

Balatonfüreden a városba érkezők nagy száma és a megszaporodott rendőri feladatok ellenére is nyugalom volt a versenyek idején, jó volt a közbiztonság, egyetlen gépjárműfeltörésről vagy betörésről sem érkezett bejelentés, tudjuk meg Tarcsa Csaba dandártábornoktól, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől. A megnövelt létszámot Veszprém megye rendőrkapitányságai biztosították, a bombakereső kutyák a Komárom-Esztergom megyéből és a Készenléti Rendőrségtől érkeztek.

A szállodákban a bűnügyi szolgálat éjjel nappal ügyelt a sportolók biztonságra, a közlekedésiek pedig a 71-es főút forgalmát figyelték folyamatosan. Utóbbiak, ha torlódás alakult ki, azonnal a helyszínre siettek, sőt még a parkolóhelyek megtalálásában is segítettek a sofőröknek.

(Borítóképünkön Kutsera-Juhász Bettina őrnagy a vizes vb városligeti helyszínén látható. Fotó: police.hu.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!