takarításra kell

2017.08.14. 17:04

„Belépődíjat” szednek a turistáktól az ausztrál őslakosok

Idén 200 dollárt kell fizetni hajónként minden kikötésnél, 2019-től már fejenként kérnek 152 dollárt.

Az őslakosok képviselői szerint a bevételeket a turistacélpontok tisztán tartására és a kulturális helyszínek védelmére fordítják, valamint támogatást nyújtanak azoknak az őslakosoknak, akik vállalják, hogy köszöntik a látogatókat és mesélnek nekik a földjükről.

Az északnyugat-ausztráliai Broome-tól északra fekvő távoli földek tulajdonosai az idei szezonban még csak 200 ausztrál dollárt (40 ezer forint) kérnek a turistákat szállító óceánjárók és csónakok üzemeltetőitől minden egyes kikötéskor, 2019-től azonban a látogatók fejenként 152 dollárért léphetnek rá az őslakosok földterületeire, hogy megcsodálják a mesés vízeséseket és barlangrajzokat.

A lépésre azért volt szükség, mert az utóbbi időben a térségben jelentősen megnőtt az óceánjárókkal érkező turisták száma, aminek következtében a barlangrajzok egy része megrongálódott és szemét halmozódott fel a partokon. Az őslakosok éppen ezért el is zárták a turisták elől a különleges és szent helyeik egy részét.

A turisztikai szektor illetékesei aggódnak, hogy ha más őslakos törzsek is elkezdenek belépődíjat szedni, akkor az árak az egekbe szöknek, ami hosszú távon mindegyik félre negatív hatással lesz.

Ezek is érdekelhetik