Természet

2017.09.11. 18:16

Már nem veszélyes a vasárnap leomlott svájci gleccser

Hétfő virradóra leszakadt róla az utolsó ingatag tömb is, kár nem keletkezett.

A vasárnapi omlás után a svájci Wallis kantonban elterülő Trift-gleccser hétfőre ismét biztonságossá vált.

Bár radarral már nem figyelik, néhány kamera azonban a helyszínen marad, hogy továbbra is szemmel tartsa a jégfolyam változásait.

A Trift-gleccser a következő években nem okoz gondot, de a jövőben ugyanúgy szemmel tartják, mint a kanton további 80 gleccserét, amelyek veszélyessé válhatnak – közölte hétfőn Pascal Stoebener, Wallis kanton katasztrófavédelmi vezetője.

A Trift-gleccsert egyébként régóta megfigyelés alatt tartják. Miután észlelték a törés első jeleit, a zürichi Műszaki Egyetem (ETHZ) szakemberei a múlt héten radarokat szereltek fel a helyszínen. A műszer azt mutatta, hogy a Trift-gleccser nyelvének mozgása sebesebb lett.

Szombaton a gleccser mozgása tovább gyorsult, a gleccserjég omlása a szakemberek számításai szerint veszélyeztette Saas-Grundot, amely közvetlenül az alpesi ország déli részén húzódó gleccser alatt terül el. A falu mintegy 220 lakosát ezért kitelepítették és lezárták a közkedvelt kiránduló és hegymászó útvonalakat.

A jéglavina azonban nem érintette a települést, így a lakosok már vasárnap visszatérhettek otthonaikba.

A Trift-gleccsert 2014 októbere óta tartják megfigyelés alatt a szakemberek, akkor a térséget három hétre lezárták a jégomlás veszélye miatt. Azóta azonban hidegebb volt a térségben, a gleccser stabilizálódott, nem jelentetett veszélyt.

Augusztus elején egy hatalmas kőomlás lavinát indított el a Svájci Alpokban, Bondo közelében nyolc hegymászó halálát okozva.

Az elmúlt 30 évben az Alpok térsége jelentősen melegedett, a jégtakaró 1850 óta 54 százalékkal csökkent. Az ETH-n működő gleccserfigyelő világszolgálat kutatása szerint a gleccserek jégvastagsága évente 0,5-1 méterrel csökken, ami körülbelül 2-3-szor akkora, mint a 20. századi átlag.

Ezek is érdekelhetik