Három kiló arany

2017.11.30. 07:05

Szíriai bűnözőket fogtak el egy nemzetközi akcióban Magyarországon

Az összehangolt akcióban a kábítószer-kereskedelemmel és illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekkel is vádolt bűnszervezettől 150 millió forintnyi készpénzt is lefoglaltak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az olasz pénzügyőrséggel együtt, a Terrorelhárítási Központ közreműködésével összehangolt akciót tartott több budapesti és vidéki helyszínen – írták a police.hu oldalon. Elfogtak három szíriai állampolgárt, és 143 millió forint értékű készpénzt foglaltak le.

Az olasz pénzügyőrség egy bűnszervezet ellen nyomoz, amelynek tagjai

kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekből származó nagy összegű készpénz tisztára mosásával és elosztásával foglalkoztak.

A nyomozás adatai szerint a pénzmosást a bűnözői csoport Olaszországban tevékenykedő tagjai végezték, mások az esetenként több százezer euró összegű készpénz szállítását és elosztását felügyelték, illetve szervezték.

Az ügyben a milánói bíróság elrendelte tizenhárom ember elfogását és előzetes letartóztatását, köztük három szíriai állampolgárét, aki az információk szerint Magyarországon tartózkodik. Az akciót a két országban egyszerre, összehangoltan hajtották végre, egy olasz nyomozó magyarországi részvételével, és elfogták a keresett szíriaiakat.

A rendőrök öt helyszínen házkutatást tartottak, és ezeken készpénzben 207 ezer amerikai dollárt, 234 ezer eurót és 17 millió forintot, háromkilónyi arany ékszert, számítógépeket és telefonokat foglaltak le.

Egyidejűleg öt bankszámla egyenlegének lefoglalásáról is intézkedtek 170 ezer euró és 61 ezer amerikai dollár összegben (összesen mintegy 70 millió forint értékben).

A szíriaiakat őrizetbe vették, kiadásukról az olasz hatóságnak később dönt a bíróság – derül ki a közleményből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!